Jallai kwam op het onderwerp toen ze ontdekte dat grote multinationals eigenlijk nergens in de wereld belasting betalen. Eerst even voor de duidelijkheid: belasting ontwijken is op een legale manier minder belasting betalen, iets anders dan belasting ontduiken dus. Maar in dat ontwijken zijn weer een heleboel nuances in aan te brengen. Een bedrijf kan natuurlijk gebruik maken van de fiscale mogelijkheden die er zijn om er zo voordelig mogelijk uit te komen, maar het is ook mogelijk om - binnen de grenzen van de wet - een bepaalde structuur op te zetten, alleen maar met het doel om belasting te vermijden. Dat is legaal, maar de vraag is of dat maatschappelijk verantwoordelijk is.
Luister terug| OPINIE | Jaap Jansen| Opmerkelijke eensgezindheid
Een bedrijf kan bijvoorbeeld in verschillende landen een dochteronderneming opzetten. Vervolgens kan het zijn geldstromen via verschillende landen laten lopen en gebruik maken van verschillende wetten die er zijn. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je nergens ter wereld belasting betaalt. Overigens zijn er ook overheden die dat systeem opzetten, waardoor er dus meerdere spelers zijn in het spel.
Lees ook | Nederland wint zaak over belastingdeal met Starbucks
Belastingen zijn de basis voor onze maatschappij, zegt Jallai. Zonder belasting hebben we geen maatschappij. De laatste jaren zijn bedrijven zich er meer van bewust dat niet alleen maatschappelijk ondernemen, maar ook het betalen van belasting een deel van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid is. Daarnaast is er natuurlijk de angst voor reputatieschade. En bedrijven voelen de verplichting tegenover de aandeelhouders om zo veel mogelijk winst te maken. Ook de aandeelhouders moeten zich dus bewust zijn van het belang van belastingbetaling.
Beluister ook | EY verwacht dat tariefsverlaging grote bedrijven wordt geschrapt
Luister ook | Multinationals ontwijken minder belasting dan gedacht
