Financieel16 nov '20 17:31Aangepast op 16 nov '20 18:04

Toeslagenaffaire is net verhaal Kafka

Auteur: BNR Webredactie

De parlementaire ondervraging in de toeslagenaffaire beleeft vandaag z'n eerste dag. Topambtenaren en politici worden onder ede gehoord over deze affaire, waarbij duizenden mensen in de problemen kwamen door de Belastingdienst.

Mensen die de commissie wil horen, zijn verplicht op te komen dagen, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Dat geldt dus ook voor premier Rutte en ex-minister van Sociale Zaken Asscher. Allereerst waren aan de beurt de advocaat van de gedupeerden, Eva Gonzalez Perez, en directeur Hans Blokpoel van de CAF-dienst, de fraudeteams van de Belastingdienst. De advocaat vertelde wat de valse fraudebeschuldigingen hadden gedaan met haar cliënten en verwees direct naar 'Het proces' van Kafka. Er is intussen een half miljard euro toegezegd voor de gedupeerde ouders, maar die wachten nog steeds op hun geld.

Beluister ook | 'Overweeg nieuwe aangifte ambtsmisdrijven toeslagenaffaire'

Blokpoel vertelde dat de Belastingdienst van de directeur-generaal harder moest inzetten op fraude. Hij voegde eraan toe dat hij er zelf ook buikpijn van kreeg. Hij zei zeker te weten dat de directeur-generaal hier heel actief mee bezig is geweest en dat ook die regelmatig verzuchtte of het nou echt niet anders kon.

Geen grip

Blokpoel zei verder dat hij er geen grip op had, ook niet op de individuele zaken. De CAF-teams opereerden onafhankelijk. De teams stonden weer in contact met de afdeling Toeslagen. En daar had Blokpoel ook geen grip op. Er werd gesproken over fraude en er lag een strenge wet om die fraude te controleren.

Luister terug | Verhoren onder ede in toeslagenfraude-enquête

Volgende week komen de politici aan de beurt, onder wie dus Rutte en Asscher, en ook staatssecretaris Wiebes en minister Hoekstra.

Hans Blokpoel, algemeen directeur Belastingen bij de Belastingdienst tussen 2010 en 2016, tijdens de hoorzitting over de toeslagenaffaire.
Hans Blokpoel, algemeen directeur Belastingen bij de Belastingdienst tussen 2010 en 2016, tijdens de hoorzitting over de toeslagenaffaire. (ANP REMKO DE WAAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen