Financieel16 nov '20 18:31

Al 7000 aanmeldingen voor derde steunpakket

Auteur: BNR Webredactie

Op de eerste dag dat het UWV-loket open is, hebben zich al 7.000 bedrijven gemeld die gebruik willen maken van NOW 3. Het derde steunpakket van de overheid is wat soberder. De ontslagboete is verdwenen en bedrijven krijgen iets minder steun.

Beluister ook | Voorkomen werkloosheid speerpunt bij NOW 3

De aanvraag geldt voor de eerste drie maanden en loopt in totaal tot volgend jaar zomer. Werkgevers en vakbonden dringen erop aan de steun nog niet verder af te bouwen, uit angst voor ontslaggolven. Het kabinet heeft al gezegd er in de loop van december nog eens naar te kijken en dat is ook het goeie moment, zegt Ester Barendregt, hoofd van RaboResearch Nederland. De vraag is of er dan nog steeds draconische maatregelen nodig zijn om het virus te beheersen.

Toekomstbestendig

Barendregt pleitte er in de zomer samen met Menno Middeldorp voor om de steun te richten op bedrijven die toekomstbestendig zijn. Daar lijkt naar geluisterd te zijn. De NOW 3 geeft bedrijven de mogelijkheid om de loonsom te verminderen en om in overleg overtollige medewerkers te laten afvloeien.

Garantieregeling

Daarnaast is het belangrijk, zegt Barendregt, om het derde steunpakket samen te zien met de andere maatregelen die er zijn, zoals de garantieregeling. Daarbij kunnen bedrijven ook geld lenen bij banken, met een garantie van de overheid. 'En banken zijn meer in staat dan de overheid om per bedrijf te kijken wat er mogelijk is.'

Staatssecretaris Van 't Wout van Sociale Zaken en minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid debatteren over een aanvullend steunpakket.
Staatssecretaris Van 't Wout van Sociale Zaken en minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid debatteren over een aanvullend steunpakket. (ANP BART MAAT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen