Financieel17 nov '20 17:40

Memo toeslagenaffaire belandde in een la

Auteur: BNR Webredactie

Op de tweede dag van de parlementaire ondervraging over de toeslagenaffaire bleek dat de top van de Belastingdienst al begin 2017 werd gewaarschuwd over de misstanden.

Luister terug | Toeslagenaffaire is net verhaal Kafka

Een hoge ambtenaar, Sandra Palmen, moest vandaag getuigen over een memo, die zij stuurde naar haar leidinggevenden. Zij adviseerde daarin om ouders te compenseren die in de problemen kwamen door de Belastingdienst. Die memo is pas kort geleden openbaar geworden, na lang aandringen van de Tweede Kamer, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Palmen vraagt zich daarin ook af hoe het kan dat bezwaren twee jaar zijn blijven liggen.

Memo bleef zonder gevolg

Een collega reageerde destijds geschokt op de memo en zei dat het zo snel mogelijk in het managementteam besproken moest worden. Op een heidag werd de memo ook daadwerkelijk besproken met de managers. Er volgden twee gesprekken met de advocaat van de gedupeerde ouders. Palmen betitelt die als 'niet oplossingsgericht'. Er kwam geen compensatie, het leidde tot niks. Daarna kreeg ze te horen dat het managementteam geen gebruik meer wilde maken van haar adviezen. Palmen zegde haar baan op en de memo verdween in een la.

Luister ook | 'Toeslagen-enquête electoraal risico voor Rutte en Asscher'

Sandra Palmen-Schlangen, vaktechnisch coördinator Toeslagen in 2016 en 2017, tijdens de tweede dag van de parlementaire ondervraging.
Sandra Palmen-Schlangen, vaktechnisch coördinator Toeslagen in 2016 en 2017, tijdens de tweede dag van de parlementaire ondervraging. (ANP BART MAAT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen