Financieel19 nov '20 17:16Aangepast op 19 nov '20 21:09

Sociale Zaken greep niet in bij toeslagenaffaire

Auteur: BNR Webredactie

Het Ministerie van Sociale Zaken wist van de keiharde aanpak in de toeslagenaffaire, maar greep niet in. Dat blijkt op de vijfde dag van de parlementaire ondervraging over de toeslagenaffaire.

Ook de ambtenaren op het ministerie - dat toen onder leiding stond van Lodewijk Asscher - hadden er buikpijn van, net als de medewerkers van de Belastingdienst, zoals eerder deze week bleek. Vandaag moesten drie topambtenaren van Sociale Zaken onder ede een verklaring afleggen, vertelt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Een van hen, directeur Kinderopvang Maaike van Tuyll, was bijna in tranen.

Luister ook | Fiscus waarschuwde Sociale Zaken voor harde aanpak

Gissen

Waarom er niks gedaan is met al die signalen, blijft gissen. Gisteren wees de Belastingdienst met een beschuldigende vinger naar de top van Sociale Zaken. Vandaag was te horen dat de zaak vastliep in overleggen, dat er consultants werden ingehuurd, sessies zijn geweest en memo's zijn geschreven. Asscher zou in de kerstvakantie van 2014/2015 een nota hebben gekregen, maar daarvan is geen bewijs. Asscher zelf is maandag aan de beurt.

Schuld doorschuiven

Zelfs toen ze erachter kwamen dat het mis was en de Ombudsman in 2017 een rapport had geschreven, heeft het nog jaren geduurd voordat de zaak echt in de aandacht kwam. Tot nu toe lijkt niemand echt de verantwoordelijkheid te nemen en schuift iedereen de schuld door. Daarom is het volgens Van Leeuwen interessant om volgende week de verantwoordelijke politici te horen: Asscher, minister Wiebes en premier Rutte.

Luister ook | Memo toeslagenaffaire belandde in la

Luister ook | Toeslagenaffaire is net verhaal Kafka

Chris van Dam, voorzitter van de commissie die onderzoek doet naar problemen rond de fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag.
Chris van Dam, voorzitter van de commissie die onderzoek doet naar problemen rond de fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag. (ANP REMKO DE WAAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen