Financieel17 dec '20 06:48

Toezichtkosten DNB weer omhoog voor banken

Auteur: BNR Webredactie

De toezichtkosten van De Nederlandsche Bank blijven maar stijgen. Banken, verzekeraars en andere financiële instellingen zijn het zat. Zo schrijft het Financieele Dagblad vandaag.

Lees ook | Stijgende toezichtkosten DNB drijven financiële sectoren tot wanhoop

Zij hebben schoon genoeg van de steeds hogere rekening, die in tien jaar is gestegen met 52 procent, terwijl juist een verlaging van de kosten beloofd. DNB en de Autoriteit Financiële Markten spreken zich al jaren uit tegen de hoge toezichtkosten. Vooral kleinere partijen worden geraakt, zegt FD-journalist Saskia Jonker. 'Blijkbaar hebben Financiën en DNB afgesproken dat de verbouwingskosten onder toezichtkosten vallen, maar je kunt je afvragen of dat logisch is.'

Luister terug | Banken krijgen rekening verbouwing DNB gepresenteerd

De Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars zeggen dat de kosten bij DNB 'de pan uitrijzen', terwijl de winstgevendheid van hun leden onder druk staat door onder meer de lage rente en de coronacrisis. Bepaalde partijen, zoals kleine fintechs, dragen tot ruim 10% van hun omzet af aan DNB voor het toezicht. Een middelgrote verzekeraar kreeg dit jaar een rekening die bijna het dubbele was ten opzichte van die van vorig jaar.

De Satelliet, de toren van De Nederlandse Bank
De Satelliet, de toren van De Nederlandse Bank (ANP / Koen van Weel )

Gerelateerde artikelen