Financieel29 dec '20 12:50

Nederlanders lossen minder extra hypotheek af

Auteur: BNR Webredactie

Hoewel Nederlanders veel geld besparen door het wegvallen van vakanties en winkelsluitingen, werd er in het tweede kwartaal minder extra hypotheek afgelost. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank.

Liquide

Mauro Mastrogiacomo, docent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en onderzoeker bij De Nederlandsche Bank is daar enigszins verrast over. Volgens de onderzoeker zou aflossen logisch zijn gezien het feit dat er niet met vakantie gegaan kon worden en dat geld niet kon worden uitgegeven. Anderzijds wijst de docent erop dat mensen in tijden van onzekerheid graag over liquide middelen beschikken.

Vermogensbelasting veranderd

Wat ook mogelijk een rol speelt is dat er met de verhoging van de vrijstellingsdrempels voor vermogens de fiscale prikkels om af te lossen zijn weggevallen. Vorig jaar lagen die drempels op respectievelijk 30.000 en 60.000 euro, afhankelijk van de samenstelling van het fiscale huishouden, dit jaar zijn die opgetrokken naar respectievelijk 50.000 en 100.000 euro.

Je bent jong en je lost af

Opmerkelijk is dat jonge huishoudens meer hebben afgelost. Dat zou kunnen komen doordat ouders meer geschonken hebben, zij konden immers evenmin iets met hun geld, maar ook doordat jonge huishoudens vaak meer financieringsrisico's aan de hypotheek verbonden hebben. Het gemiddelde vrijwillig afgeloste bedrag onder de groep van mensen tot 35 jaar steeg fors, van zo’n 22.000 euro naar circa 38.000 euro. 'Het loont voor hen meer om af te lossen.'

De Cijfers

De vrije besparingen van alle huishoudens opgeteld stegen in het tweede kwartaal met 12,4 miljard euro ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Mensen hebben waarschijnlijk vooral veel vakantiegeld opzijgezet, aangezien de mogelijkheid om op vakantie te gaan door de virusuitbraak erg werd beperkt. Er werd bijna 11 miljard euro extra bijgeschreven op lopende- en spaarrekeningen bij banken dan een jaar eerder.

Normaal gesproken vormen de vrijwillige aflossingen ook een substantieel deel van de besparingen, zegt DNB. Maar dit keer werd er juist minder extra afgelost. In totaal ging het in het tweede kwartaal om zo’n 3,5 miljard euro, naar schatting zo’n 340 miljoen euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar. En in het derde kwartaal was het beeld niet anders, weet de centrale bank nu al op basis van voorlopige cijfers over die periode.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen