Financieel28 jan '21 07:10

Apple pakt recordomzet; Tesla voor het eerst winstgevend

Auteur: BNR Webredactie

De grote techbedrijven Apple en Facebook hebben het financiële jaar zeer positief afgesloten. Apple zag haar omzet in het eerste kwartaal van hun gebroken boekjaar naar leifst 111.4 miljard dollar stijgen, een nieuw record. Daarover bleef een winst van 28,7 miljard dollar, ook een record.

(AFP)

De inkomsten zijn vooral te danken aan de verkoop van nieuwe iPhone-modellen tijdens de feestdagen. Meer mensen hadden op de iPhone 12 gewacht omdat dit de eerste iPhone was die gebruik kan maken van het 5G-netwerk.

Ook andere hardware- en de diensten-afdelingen van Apple deden het goed. Volgens Apple liep met name in China de verkoop goed, met een plus van 57 procent.

Luister ook | iPhone 12 verstoort mogelijk pacemakers

Facebook

Dankzij stijgende reclame-inkomsten in het slotkwartaal behaalde Facebook vorig jaar een omzet van net geen 86 miljard dollar, een stijging van 22 procent ten opzichte van 2019. Facebook had in het begin van het jaar nog last van tegenwind toen adverteerders in hun budget sneden toen de coronacrisis toesloeg. Dagelijks waren er in december ruim 1,8 miljard mensen actief op Facebook en 2,6 miljard op alle apps van het bedrijf. De winst van Facebook kwam uit op 29,1 miljard dollar tegen 18,5 miljard dollar in 2019.

Facebook maakt zich trouwens wel zorgen voor de komende tijd over een update van iOs, de software die draait op Apple-producten. Die wordt strenger op het gebied van privacy (locatie-data), en dat kan Facebooks advertentiekosten negatief beïnvloeden.

Tesla

Elektrische autogigant Tesla wist voor het eerst een jaar af te sluiten met winst. Onder de streep hield Tesla 721 miljoen dollar over. Dit dankt het bedrijf niet puur aan het verkopen van luxe auto's. Tesla verdiende afgelopen jaar ook veel geld met de verkoop van emissierechten aan andere automakers. Tesla was goed voor een jaaromzet van 31,5 miljard dollar, wat neerkomt op een groei van 28 procent. Analisten hadden qua winst op een sterker vierde kwartaal gerekend.

Luister ook | Bovag: Dit jaar meer dan 70 duizend nieuwe elektrische auto's geregistreerd


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen