Financieel29 jan '21 11:47

Spaargeld op de bank rijst de pan uit

Auteur: BNR Webredactie

Nog nooit heeft er zoveel geld op de bank gestaan als nu. Met 42 miljard euro erbij staat de teller op ruim 487 miljard euro, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. We blijken in 2020 twee keer zoveel geld opzij gezet te hebben als het jaar daarvoor.

Er viel gewoon weinig uit te geven aan etentjes en vakanties, zegt econoom en financieel journalist Erica Verdegaal. Opvallend is dat een groot deel van dat extra geld op de betaalrekening blijft staan en niet op een aparte spaarrekening wordt gezet. Mensen die er al over denken om wel de spaarrekening te spekken, zien daar vaak vanaf, omdat je er toch geen rente over krijgt. DNB denkt dat het ook komt doordat mensen onzeker zijn. Het consumentenvertrouwen is inderdaad niet erg hoog, zegt Verdegaal. Economen verwachten dat er dit jaar meer bedrijven failliet zullen gaan, met meer werkloosheid tot gevolg.

Gewoon vanzelf

Het spaargeld blijkt ook niet te worden gebruikt voor extra hypotheekaflossingen of beleggingen. Volgens Verdegaal gaat het sparen gewoon vanzelf en hebben mensen niet eens door dat ze aan het sparen zijn. Ze denkt dat, als straks de coronamaatregelen zijn opgeheven, iedereen weer ontzettend zin heeft om de bloemetjes buiten te zetten. Maar daarmee zal niet alles in één keer worden ingehaald.

Luister ook | Kees de Kort | Gaan we weer normaal doen?

Image
( ANP KOEN SUYK)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen