Financieel5 mrt '21 13:02

Vijlbrief pakt belastingontwijking bedrijven aan

Auteur: BNR Webredactie

Een gedragscode moet ervoor zorgen dat bedrijven ophouden met belasting ontwijken. Dat zegt staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief in het FD. Vandaag praat hij met bedrijven en belastingadviseurs.

Demissionair staatssecretaris van Financien Hans Vijlbrief tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de Belastingdienst.
Demissionair staatssecretaris van Financien Hans Vijlbrief tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de Belastingdienst. (ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

De mededeling van Vijlbrief komt op een pikant moment. Vanmorgen kwam RTL Nieuws met het nieuws dat de omstreden werkwijze van de Belastingdienst al veel eerder is begonnen dan tot nu toe werd gedacht. Ambtenaren houden zich al 15 jaar niet aan de wet bij het terugvorderen van toeslagen, blijkt uit stukken die RTL Nieuws heeft ingezien. Vijlbrief schrikt niet echt van dit nieuwe lijk uit de kast van de Belastingdienst. Volgens hem was het wel min of meer bekend. Hij vindt het verschrikkelijk wat er gebeurd is, maar verwijst voor verder commentaar door naar staatssecretaris Van Huffelen van Toeslagen.

License to operate

Het ontwijken van belasting - iets anders dus dan ontduiken - is een lastig onderwerp, omdat het mag binnen de wet. 'Maar', zegt Vlijbrief, 'er zit iets tussen wetten en gedrag. Je hoeft niet alles wat wettelijk is toegestaan te doen'. Hij doet dan ook de oproep aan bedrijven, hun adviseurs èn de overheid om samen te werken, met als doel ervoor te zorgen dat de grote bedrijven een 'license to operate' houden, dat ze gedragen worden door de maatschappij.

Luister terug | Toch parlementaire enquête toeslagenaffaire

Vijlbrief krijgt steun van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Voorzitter Ingrid Thijssen deed twee weken geleden een duidelijke oproep over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven. En ook belastingadviseurs vinden ethiek steeds belangrijker.

Gedragscode

De staatssecretaris wil na de webinar van vandaag gaan werken aan een gedragscode, een 'tax governance code'. Hij denkt dat daarmee het draagvlak voor het grote bedrijfsleven in Nederland versterkt wordt. Zijn plan wordt gesteund door het kabinet.

Luister ook | Ondernemers met belastingschuld krijgen meer ruimte

Luister terug | Kamer debatteert na val kabinet over toeslagenaffaire


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen