Financieel14 apr '21 14:33Aangepast op 17 apr '21 16:20

AFM: Belastingdienst moet maatwerk leveren

Auteur: BNR Webredactie

De overheid, en dan met name de Belastingdienst, moet zich net als banken voorbereiden op Bijzonder Beheer. Dat zegt voorzitter Laura van Geest van toezichthouder AFM naar aanleiding van de publicatie van het jaarverslag. De Belastingdienst moet voor een goed herstel uit de coronacrisis maatwerk tonen richting bedrijven.

Luister ook | Laura van Geest over de bescherming van de particuliere belegger

Volgens Van Geest heeft de economie weliswaar zware klappen gehad, maar is de werkloosheid vooralsnog laag en is het aantal faillissementen beperkt. 'Het is wachten tot de steun verdwijnt. We verwachten wel dat de werkloosheid gaat oplopen en dat een aantal bedrijven het onderspit gaat delven of alleen maar levensvatbaar blijken als er iets aan schuldsanering wordt gedaan.'

Van Geest denkt wel dat we de veerkracht van de Nederlandse economie hebben onderschat, maar zegt er steeds bij dat de 'proof is in the eating'. Als alles weer normaal is, dan slaat volgens de voorzitter het Uur U voor bedrijven: wie valt om, wie gaat door en wie belandt er in de schemergebied.

Luister terug | AFM waarschuwt voor alternatieve leningen

In het jaarverslag van de AFM richt Van Geest zich dan ook expliciet tot de Belastingdienst die veel bedrijven uitstel van betaling heeft gegeven. Ze pleit voor maatwerk. 'We hebben van vorige crises geleerd dat je dat soort zaken niet te lang moet laten doorsudderen, maar à tempo besluiten neemt. Zorg dus dat je op oorlogssterkte bent als bedrijven zich melden voor Bijzonder Beheer zodat je ook kordaat die schulden kunt herstructureren.'

'Wat bij banken lijkt te gebeuren, is bij de overheid minder gangbaar. Wij zeggen; als banken zich voorbereiden op Bijzonder Beheer, dan zou het de overheid sieren om zich ook in die positie te manoeuvreren.' Volgens Van Geest begeeft de toezichthouder zich hier niet op vreemd terrein, het zijn immers met name microbedrijven die kredieten bij banken of non-bancaire partijen hebben genomen. Als die bedrijven in problemen komen, doen zij dat ook als consument omdat ze vaak hun woning als onderpand hebben uitstaan. En dat is weer AFM-gebied. 'Het zit aan de randen van ons mandaat, wij zwijgen daar niet over'.

Luister terug | CPB-directeur Laura van Geest wordt nieuwe bestuursvoorzitter AFM

Gerelateerde artikelen