Financieel21 apr '21 13:09Aangepast op 21 apr '21 14:04

Compensatieverzoek honderden 'toeslagenouders' onterecht afgewezen

Auteur: BNR Webredactie

Zo'n vierhonderd gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire hebben onterecht een bericht gekregen dat de Belastingdienst geen reden ziet om aan hen de 30.000 euro compensatie te betalen die werd toegezegd aan de slachtoffers van het schandaal. Een groep van 1350 ouders kreeg ook zo'n bericht, terwijl het nog onbekend is of zij recht hebben op de compensatie. Dit meldt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) aan de Tweede Kamer.

Luister terug | Ruim 80 slachtoffers toeslagenaffaire doen aangifte tegen Rutte

Van Huffelen biedt in die brief haar 'excuses aan alle gedupeerde ouders die hierdoor opnieuw in onzekerheid verkeren'.

De groep die sowieso recht heeft op compensatie, krijgt het bedrag nog uitbetaald voor de deadline die het kabinet zichzelf heeft opgelegd. Dit gebeurt voor 1 mei, zegde Van Huffelen toe. De overige 1350 gevallen moeten snel beoordeeld worden. Zij die wel recht hebben op deze zogenoemde 'Catshuisregeling' krijgen het geld op 12 mei uitbetaald. Op woensdag begint de zogenoemde herstelorganisatie van de Belastingdienst met het bellen van de ouders.

Lees ook | Renske Leijten (SP): 'Wéér een leugen van Mark Rutte, maar met deze komt hij niet weg'

Het gaat om ouders 'waarbij de data-analyse ten onrechte suggereerde dat zij voor hun kinderen geen toeslag hadden aangevraagd', legt Van Huffelen uit. 'De fout zat specifiek bij ouders die kinderopvangtoeslag hebben aangevraagd vóór 2012, toen nog gebruik werd gemaakt van een ander verwerkingssysteem binnen Toeslagen.'

Kort nadat de ouders de brief met afwijzing hadden ontvangen, namen veel ouders contact op met de herstelorganisatie. 'Ik vind deze fout zeer pijnlijk voor de betrokken ouders, die na jarenlange onzekerheid nu weer met een onjuiste brief worden geconfronteerd', schrijft de staatssecretaris.

Luister terug | Overheid scheldt schulden gedupeerde ouders Toeslagenaffaire kwijt

Informatie doelbewust achtergehouden

Het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte heeft in de toeslagenaffaire doelbewust informatie achtergehouden voor het parlement, onder meer om zo verantwoordelijke, hoge ambtenaren en politici uit de wind te houden. Dit blijkt volgens RTL Nieuws uit een eigen reconstructie van besprekingen in de ministerraad over het toeslagenschandaal.

In kabinetsbesprekingen in 2019 werd keer op keer geklaagd over kritische Kamerleden, onder wie CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Ministers vonden dat zij het kabinet moesten steunen. Ook werden afspraken gemaakt om het parlement niet alle informatie te geven waar de Kamer om had gevraagd. Het ging hierbij vooral om de onrechtmatige stopzetting van toeslagen voor kinderopvang en wie hiervan op welk moment op de hoogte was.

Deze directe tegenwerking van het parlement is vastgelegd in de officiële verslagen van die vergaderingen van het kabinet, bevestigen bronnen die toegang hebben tot de notulen van de ministerraad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen