Financieel7 mei '21 12:58Aangepast op 9 jun '21 11:05

Zzp'ers verwaarlozen pensioenopbouw

Auteur: BNR Webredactie

Bijna de helft van de zzp'ers bouwt geen actief pensioenvermogen op. En 40 procent weet niet goed hoe ze een aanvullend pensioen kunnen opbouwen, blijkt uit onderzoek van Markteffect in opdracht van pensioenbank Brand New Day.

(ANP / Hollandse Hoogte / Patricia Rehe)

We weten een groot deel van de zzp'ers nog niet te bereiken, zegt Joost Tieland, hoofd Sales en Marketing van Brand New Day. Nu is 25 procent van de klanten van de bank zzp'ers. Er is volgens Tieland altijd wel een reden voor de doelgroep om zich niet bezig te houden het opbouwen van een pensioenfonds. Maar mensen lijken zich niet te realiseren dat, hoe langer je het uitstelt, hoe duurder het wordt om een bepaald inkomen te genereren als je met pensioen gaat.

Luister terug | Zzp'er heeft pensioen beter op orde dan werknemer

Jonge zzp'ers kiezen vaak ook voor andere manieren van pensioen opbouwen, bijvoorbeeld door in cryptomunten te gaan of door te gaan beleggen. Als je op een verantwoorde, maatschappelijke manier met indexbeleggen gaat opbouwen, dan hoef je volgens Tieland niet per se dat fiscale voordeel van box 1 te gebruiken, al is dat wel heel aantrekkelijk. Je kunt ook gewoon in box 3 vermogen opbouwen, alleen 'doe het dan niet via bitcoins'. Te onzeker, te volatiel.

Uitstelgedrag

Sommige zzp'ers willen eerst leningen terugbetalen voor ze aan een pensioenopbouw beginnen. Maar opvallend is dat veel zzp'ers er tijdens deze coronapandemie juist op vooruit zijn gegaan. Voor hen geldt dat ze er gewoon niet even voor zijn gaan zitten of dat ze dachten dat het volgend jaar ook nog wel kon. Tieland zegt dat zijn bank in 30 minuten kan uitleggen hoe het werkt.

Luister ook | ZZP Café | #10 Stoppen als zzp'er is lastiger dan starten


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen