Financieel12 mei '21 15:11Aangepast op 12 mei '21 17:52

Nederlandse rente schiet door de 0 procent

Auteur: BNR Webredactie

De rente op Nederlands staatspapier is sterk gestegen sinds de publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers. Woensdagmiddag schoot de tienjaarsrente – het belangrijkste tarief voor de markten – door naar 0,03 procent.

Al sinds de zomer van 2019 was de rente negatief. Alleen bij de uitbraak van corona ging deze zeer kortstondig door de nul heen, om vanaf dat moment negatief te blijven.

BNR-huiseconoom Han de Jong legt uit de Amerikaanse inflatiecijfers te maken hebben met de Nederlandse rente. 'Over het algemeen leidt een hogere inflatie tot een hogere rente, zoals nu het geval is in Amerika. Omdat de financiële markten in verschillende landen met elkaar samenhangen, heeft deze stijging ook invloed op de Nederlandse rentestand. Deze is namelijk een halve procent gestegen gedurende de afgelopen maanden.'

Luister terug | Na twee jaar kwam de rente bijna boven de 0%

Gevolgen

Hoewel je bijna een vergrootglas nodig hebt om de verandering te zien, heeft de rentestijging verschillende gevolgen. Zo komt er een eind aan gratis geld: lenen wordt duurder. Ook stijgt de hypotheekrente, waardoor het afsluiten van een hypotheek duurder wordt. 'Als alles verder hetzelfde blijft, is deze situatie heel plezierig voor pensioenfondsen', zegt De Jong. 'Hun dekkingsgraden stijgen wanneer de rente stijgt.'

De econoom verwacht dat de rentestijging zich voorlopig zal voortzetten. 'We zijn nog niet van inflatiespook af, en de rente is gelet op de huidige economische omstandigheden nog steeds te laag'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen