Financieel19 mei '21 17:44Aangepast op 20 mei '21 00:35

'Dit is een pyrrusoverwinning voor RyanAir'

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Commissie had de Nederlandse staatssteun aan KLM niet mogen goedkeuren. Dat heeft het Gerecht van de Europese Unie vandaag besloten. KLM kreeg deze zomer een steunpakket van 3,4 miljard euro om de coronacrisis te overleven.

Image

De 3,4 miljard euro aan staatssteun die KLM heeft ontvangen om de coronacrisis te doorstaan, had niet goedgekeurd mogen worden. De Europese Commissie heeft de goedkeuring niet genoeg onderbouwd, vindt de Europese rechter.

KLM hoeft de steun echter niet onmiddellijk terug te betalen. Het Gerecht van de Europese Unie is doordrongen van de bijzonder schadelijke gevolgen van de pandemie voor de Nederlandse economie. Daarom schort het de gevolgen van de uitspraak op totdat de commissie een nieuw besluit heeft genomen.

Pyrrusoverwinning

Pieter Kuypers, advocaat bij AKD en hoogleraar Europees Recht aan de Radboud Universiteit, noemt het 'een pyrrusoverwinning voor RyanAir'. 'Uit het arrest blijkt dat de Europese Commissie en mogelijk ook Nederland uitleg hebben gegeven waarom dat niet zo zou zijn. Het gerecht zegt eigenlijk: 'Daar ben je gewoon te laat mee'. De Europese Commissie moet nu een nieuw besluit nemen en in dat besluit kunnen ze de motiveringen die kennelijk al op die zitting zijn geweest alsnog opnemen.'

'Saillant detail is dat de Franse overheid die ook aan dit geding meedeed andere dingen heeft verklaard dan Nederland of de Commissie over de waterschokken tussen beide steunoperaties.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen