Financieel18 mei '21 18:30

Europese sancties moeten brievenbusfirma's tegenwerken

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Commissie komt nog dit jaar met een wetsvoorstel om misbruik van brievenbusfirma's aan te pakken. Deze 'lege huls'-ondernemingen, waarvan er veel in Nederland actief zijn, gebruiken zo'n constructie vaak om belasting te ontwijken.

Met sancties wil de Europese Commissie zorgen dat de brievenbusfirma's tegengewerkt kunnen worden. Nederland heeft een reputatie op het gebied van brievenbusfirma's. Het Europees Hof van Justitie hekelde Nederland en Luxemburg in 2019 nog als fiscale doorstroomlanden. Volgens De Nederlandsche Bank telde Nederland in 2018 12.000 houdster- en financieringsmaatschappijen die tot buitenlandse multinationals behoren, zonder niet-financiële productie en werkgelegenheid in Nederland. Door een informatieplicht in te voeren, moeten brievenbusfirma's makkelijker ontdekt worden, legt Jan van de Streek, hoogleraar Belastingrecht aan de Universiteit Leiden, uit. 'Het voorstel van Brussel is om een informatieplicht in het leven te roepen. Brievenbusfirma's moeten dan zelf aan hun belastingdienst melden wat ze doen. En als het een brievenbusfirma blijkt te zijn, moeten ze dat dus zelf aangeven.'

Meer informatie, maar niet strenger

Van de Streek ziet niet direct in dat de aanpak van brievenbusfirma's hierdoor strenger wordt. 'Het is een voorstel voor meer transparantie en informatie. Belastingdiensten kunnen dan een betere risicoselectie doen bij boekencontroles.' De hoogleraar ziet dan ook niet hoe dit voorstel van de Europese Commissie een deuk in een pakje boter slaat. 'Het is een gemiste kans. Het gaat slechts om meer informatie. Er wordt geen nieuw instrumentarium ontwikkeld, geen gecoördineerd belastingbeleid en ook is er geen vorm van harmonisatie in de EU om brievenbusfirma's aan te pakken. Ik vind het mager', aldus Van de Beek.

(Precious Madubuike, Unsplash)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen