Financieel19 mei '21 16:42Aangepast op 19 mei '21 18:04

Crypto's in vrije val, beurzen ook onder druk

Auteur: BNR Webredactie

De waarde van de bitcoin zakte woensdag nog verder weg tot onder de 34.000 dollar. Daarmee is de waarde van de bitcoin sinds het recordniveau van half april bijna gehalveerd en zijn sindsdien honderden miljarden dollars aan marktwaarde van 's werelds bekendste cryptomunt verloren gegaan. 'Het hoort er echt bij', zegt beursanalist Arend Jan Kamp van IEX.

Luister terug | Aantal cryptotransacties groeit explosief

De waarde van de bitcoin en andere cryptomunten zoals ethereum ging hard omlaag, nadat de Chinese centrale bank herhaalde dat cryptomunten niet kunnen worden gebruikt om mee te betalen. De Chinese overheid heeft financiële bedrijven en betalingsondernemingen al verboden diensten te verlenen gerelateerd aan transacties met digitale valuta's. Ook waarschuwde de Chinese centrale bank weer voor speculatieve handel in cryptomunten.

'Het is een ouderwetse woensdag gehaktdag', zegt Kamp. 'Wat vanmiddag gebeurde is dat bitcoin met duizenden dollars per koerstik naar beneden, daar moet je tegen kunnen. Maar helemaal voro mensen die met hefbomen werken: ik denk dat er her en der vreselijke ongelukken gebeuren.'

'Of er een relatie is tussen aandelen en bitcoin weet ik niet, maar het drukt wel het sentiment. Ook verscheen er een ECB-rapport dat de markt hoog staat en de risico's hoog zijn, beleggers hebben er helemaal geen zin in vandaag. Als koersen niet kunnen dalen, kunnen ze ook niet stijgen. Het hoort er echt bij, er zijn in het verleden regelmatig koersdalingen van 80 á 85 procent geweest.'

De waarde van de bitcoin zakte de afgelopen 24 uur met ruim 22 procent volgens CoinMarketCap. Die website houdt verschillende platforms in de gaten waarop cryptomunten worden verhandeld. Medio april bereikte de bitcoin nog een piek van bijna 65.000 dollar.

Luister terug | Bitcoin maakt pas op de plaats

Vorige week daalde de koers van de bitcoin ook al flink nadat Elon Musk bekendmaakte dat zijn onderneming Tesla uit milieu-overwegingen stopt met het accepteren van betalingen in bitcoin. In februari kondigde Tesla aan dat het mogelijk zou worden om met bitcoins te betalen bij het Amerikaanse autobedrijf. Er werd toen ook aangekondigd dat Tesla een investering van 1,5 miljard dollar had gedaan in bitcoins. Volgens Tesla-baas Musk heeft de autofabrikant van die investering nog geen bitcoin verkocht.

Ook Wall Street zakt

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met verliezen aan de nieuwe handelsdag begonnen. De angst voor een te sterk oplopende inflatie en een snelle renteverhoging heeft Wall Street woensdag opnieuw in zijn greep. Daarbij zorgt ook de vrije val van cryptomunten voor nervositeit, met name onder techinvesteerders.

De Amerikaanse beurzen volgen met de minnen de Europese en Aziatische aandelenbeurzen. Ook daar was de inflatievrees een belangrijke aanjager van de uitverkoop. De Dow-Jonesindex stond na enkele minuten handel 0,9 procent in de min op 33.740 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 1,1 procent tot 4081 punten en techbeurs Nasdaq leverde 1,4 procent in tot 13.121 punten.

AEX verliest stevig

De AEX-index in Amsterdam is woensdag met een stevig verlies gesloten. Met name de uitverkoop onder techaandelen liet zich voelen. De inflatievrees bleef de markten in de greep houden. Verder stond Air France-KLM in de belangstelling nadat bekend werd dat de staatssteun die KLM kreeg niet goedgekeurd had mogen worden.

De hoofdindex op Beursplein 5 sloot de sessie met een min van 1,6 procent op 693,72 punten. De MidKap daalde 1,2 procent tot 1043,38 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,6 procent.

In de eurozone nam de inflatie in april toe tot 1,6 procent op jaarbasis, van 1,3 procent in maart. De stijging van het algemene prijspeil ligt daarmee nog altijd onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) van rond de 2 procent.

Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste daler in de AEX met een min van 5 procent. Ook Shell bungelde onderaan met een verlies van 3 procent in het kielzog van de gedaalde olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 4,3 procent goedkoper op 62,68 dollar. Brentolie daalde 3,9 procent in prijs tot 66,04 dollar per vat.

Chipmachinefabrikant ASML en chiptoeleveranciers ASMI en Besi verloren tot 2,7 procent. De verwachting is dat de malaise in de chipindustrie nog wel enige tijd zal aanhouden, ook vanwege productieproblemen van de Taiwanese chipreus TSMC.

IMCD was de enige stijger in de AEX met een winst van 0,4 procent na een kleine overname. De chemicaliëndistributeur neemt speciaalchemiebedrijf Andes Chemical, dat actief is in Centraal-Amerika en Peru, over.

In de MidKap verloor Air France-KLM 2,3 procent. Volgens het Gerecht van de Europese Unie had de staatssteun van 3,4 miljard euro die KLM heeft ontvangen om de coronacrisis te doorstaan niet goedgekeurd mogen worden. De Europese rechter boog zich over de zaak na een klacht van luchtvaartmaatschappij Ryanair. Volgens de Ierse budgetvlieger is het toestaan van overheidssteun door Brussel niet eerlijk ten opzichte van andere Europese luchtvaartmaatschappijen.

Beursintermediair Flow Traders voerde de MidKap aan met een winst van 3,5 procent. Doorgaans profiteert het bedrijf, dat zich onder andere bezighoudt met flitshandel, van onrust op de markten.

Bij de kleinere fondsen moest het aandeel Neways het ontgelden. Dit nadat de fabrikant van elektronische componenten het overnamevoorstel van industrieconcern VDL afwees. Neways zakte bijna 5 procent.

De euro stond op 1,2212 dollar ten opzichte van 1,2205 dollar een dag eerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen