Financieel21 mei '21 11:58Aangepast op 21 mei '21 12:14

Strenge identificatieplicht bitcoin van de baan

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse bezitters van bitcoins hoeven hun identiteit toch niet bij elke transactie te bewijzen. Dat bevestigt De Nederlandsche Bank na kritiek van bitcoinhandelaar Bitonic.

(ANP / Hollandse Hoogte / Laurens van Putten)

De bitcoinbedrijven moeten transacties wel blijven screenen, maar mogen dan zelf inschatten wat het risico per transactie is. Als je je telkens moet identificeren, is het gewoon ondoenlijk om handel te drijven, zegt Simon Lelieveld, onafhankelijk compliance-adviseur ingehuurd door Bitonic, en voormalig hoofd Toezicht en Financiële Markten bij de NVB. Dat zit 'm niet zozeer in het bewijzen van je identiteit, maar in het bewijs dat de wallet die je hebt ook echt jouw wallet is.

Luister ook | Aantal crypto-transacties groeit explosief

DNB kwam op 21 september met de eis. Bitonic zei op dezelfde dag nog dat het niet in de wet stond en niet mogelijk was. Daarna hebben verschillende bedrijven nog talloze malen geprotesteerd, met hetzelfde argument, zowel bij DNB als bij het ministerie van Financiën. Pas toen Bitcoin naar de rechter stapte, werd het DNB duidelijk dat de maatregel echt niet kon.

Luister terug | Crypto's in vrije val, beurzen ook onder druk


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen