Financieel26 mei '21 14:27

Consumentenbond: Vakantieparken in overtreding

Auteur: BNR Webredactie

Een huisje boeken op een vakantiepark pakt vaak duurder uit dan verwacht. Bovenop de beginprijs worden vaak nog allerlei verplichte kosten gerekend. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond, die 16 vakantieparken vergeleek van onder andere Landal Greenparks en Centerparcs.

Image

Het gaat soms om wel 160 euro extra op de beginprijs, weet Gerard Spierenburg van de Consumentenbond. 'Dat kan van alles zijn. Alle bedrijven rekenen extra kosten voor onder andere reservering, schoonmaak en bedlinnen. Maar veel bedrijven nemen deze kosten niet op in de beginprijs, waardoor je tijdens het boeken niet weet waar je aan toe bent.'

Dat is niet netjes en ook niet volgens de regels: het is voor vakantieparken namelijk verplicht om alle onvermijdbare kosten die ze standaard rekenen op te nemen in de beginprijs. De bedrijven zijn dus in overtreding.

Toezichthouder

De Autoriteit Consument en Markt fungeert als toezichthouder van de vakantieparken is over de misstanden geïnformeerd door de Consumentenbond. 'De toezichthouder heeft een aantal instrumenten tot zijn beschikking. Een daarvan is vermanend toespreken, een andere is een last onder dwangsom en een derde optie is het opleggen van een directe boete', zegt Spierenburg.

De Consumentenbond heeft de betreffende bedrijven aangesproken, waarna onder andere Landal en RCN hebben aangegeven dat er ruimte is voor verbetering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen