Financieel31 mei '21 08:30

VVD dreigt negatieve spaarrente te verbieden

Auteur: BNR Webredactie

De VVD dreigt met een verbod op negatieve rente voor spaarders die maximaal 100.000 euro op hun spaarrekening hebben staan. De partij vreest dat banken kleinere spaarders toch willen laten opdraaien voor de hoge kosten die zij maken.

Tweede Kamerlid Eelco Heinen van de VVD uit dit dreigement in een opiniestuk in het FD. Hem lijkt het niet verstandig dat de spaarrentes voor kleine spaarders straks negatief worden. 'Kleine spaarders kunnen geen kant op. Of ze halen het dan van de bank af, of ze gaan opzoek naar risicovolle beleggingen, daar waarschuwt De Nederlandsche Bank ook voor', zo zegt Heinen. 'Mensen moeten het natuurlijk zelf weten of ze in risicovolle beleggingen stappen. Maar als die stap min of meer wordt afgedwongen omdat je het gevoel hebt dat je moet betalen voor het sparen op de bank, dan is dat een onverstandige route.'

'Grenzen van beleid ECB is bereikt'

Het probleem ligt ook deels bij de Europese Centrale Bank, ziet Heinen. Maar op het rentebeleid van die instantie heeft hij geen invloed. 'De ECB is onafhankelijk en over dat beleid ga ik niet. Maar ik vind wel dat de grenzen zijn bereikt van wat de ECB doet. Voor sommige landen kan een ruim monetair beleid met lage rentes nuttig zijn. Maar voor landen als Nederland pakt dat heel slecht uit. Kijk naar de woningmarkt. Nu dreigen ook kleine spaarders de klos te zijn', vindt Heinen. Hij stelt voor dat 0% het minimale renteniveau mag zijn voor mensen die maximaal een ton sparen. 'Dat is nog steeds heel veel geld. Veel mensen zullen dat niet op hun spaarrekening hebben, maar voor kleine ondernemers en zzp'ers is dat helemaal geen gek bedrag om op de spaarrekening te hebben', adlus Heinen.

Gerelateerde artikelen