Financieel1 jun '21 06:42

Mkb met hoge schulden kan overheidslening innen

Auteur: BNR Webredactie

Kleine en middelgrote bedrijven die door de coronacrisis hoge schulden hebben, kunnen vanaf vandaag onder voorwaarden aanspraak maken op leningen van maximaal 100.000 euro van de overheid. Het kabinet stelt daar in totaal 200 miljoen euro voor beschikbaar.

Het zogeheten doorstartkrediet wordt verzorgd door kredietverlener Qredits. Het krediet is onderdeel van de TOA, het Time-Out-Arrangement, waarmee ondernemers de mogelijkheid krijgen om een doorstart te maken. Elwin Groeneveld, algemeen directeur van Qredits: 'Als je een schuldakkoord hebt gesloten kan je met dit krediet de juridische kosten financieren en een stukje werkkapitaal krijgen.'

Groeneveld ziet dat het soort ondernemers dat aanspraak maakt op dit krediet, moeilijk een lening kan krijgen bij banken. 'Zeker als je uit bijzondere sectoren komt zoals horeca, detailhandel en persoonlijke verzorging. Dat zijn moeilijk financierbare sectoren bij banken. Maar tegelijkertijd zijn dat ook zwaar getroffen sectoren vanwege de lockdown', ziet de algemeen directeur van Qredits. Voor deze ondernemers is het dan laagdrempeliger om het doorstartkrediet te gebruiken.

Voorwaarden

Er zijn verschillende voorwaarden voor ondernemers om aanspraak te mogen maken op dit krediet, legt Groeneveld uit. 'Het doel is dat je de schulden herfinanciert, zodat je als ondernemer verder kunt met je bedrijf. (...) We kijken heel goed naar wat levensvatbaar is of niet. In dit specifieke geval kijken we ook naar het schuldenakkoord en of dat op een goede manier is gesloten. Daarnaast moet er ook een goed onderliggend bedrijfsplan liggen, zodat de ondernemer weer verder kan', aldus Groeneveld.

(Paul van de Velde, Flickr)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen