Financieel11 jun '21 11:58

Aantal verdachte transacties enorm gestegen

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal verdachte transacties is vorig jaar flink gestegen. Het waren er meer dan 100.000, tegen bijna 40.000 een jaar eerder. Dat meldt de Financial Intelligence Unit - Nederland (FIU-Nederland) in z'n jaarrapport.

(Marcel van den Bergh)

Dat er zoveel meer verdachte transacties zijn ontdekt is te danken aan de vergrote opsporingscapaciteit, maar dat is zeker niet het enige, zegt Hennie Verbeek-Kusters, hoofd van de FIU. De unit is vooral enorm geholpen door technische ontwikkelingen. Daardoor wordt informatie die vroeger handmatig uit de systemen moest worden gehaald, nu automatisch bij de analisten aangeleverd. Daardoor krijgen die sneller betere informatie. Verder heeft de FIU volop geïnvesteerd in het opdoen van nieuwe criminologische inzichten over hoe het werkt bij ondermijning.

Luister terug | Witwasmeldingen nauwelijks opgepikt

Opvallend is dat 4,5 miljard van de 15 miljard gevonden verdachte deals zijn toe te schrijven aan een beperkt aantal hele grote transacties. Volgens Verbeek-Kusters betreft het vaak enorme corruptieschandalen van grote bedrijven uit het buitenland, waarbij het bijvoorbeeld gaat om bedrijfsovernames. Die transacties worden regelmatig door instellingen in Nederland gezien of ondersteund. Het hoofd van de FIU wil niet zeggen of er ook grootbanken in Nederland zijn betrokken bij de deals.

Luister ook | Grote bezorgdheid over datalek bij GGD


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen