Financieel11 jun '21 10:05Aangepast op 11 jun '21 13:36

CPB: verbied bitcoin

Auteur: BNR Webredactie

Nederland moet de bitcoin verbieden. Dat schrijft de directeur van het Centraal Planbureau, Pieter Hasekamp in het FD. Volgens hem is een crash van de munt onvermijdelijk. En dus zou Nederland snel moeten ingrijpen om daar geen last van te krijgen.

Image
(ROBIN UTRECHT)

Bitcoin-expert Bart Mol, tevens presentator van de Satoshi Radio podcast, vindt het geen goed idee. De CPB-baas noemt in het FD als lichtend voorbeeld China, dat al een handelsverbod heeft en nu ook bitcoin-accounts op social media blokkeert. Nederland blijft daar volgens hem achter. Mol vindt dat iedereen daar een eigen keuze in moet kunnen maken. Hij vindt het belangrijker om te kijken waarom mensen in de bitcoin stappen.

Luister ook | Cryptocast | De belangrijke stap van El Salvador en de toekomst van de bullmarkt

Mol wijst op de situatie in El Salvador. Dat land heeft als eerste de bitcoin als wettig betaalmiddel geaccepteerd. Voor veel inwoners van het land is het een eerste kans om überhaupt een bankrekening te hebben. Maar ook in eigen land kun je je vraagtekens zetten. In het FD-stuk staat dat er de laatste decennia nauwelijks sprake is van geldontwaarding, maar, zegt Mol, als we naar de huizenmarkt kijken, is daar wel degelijk sprake van, meer dan ooit zelfs.

Vlucht

Mensen vluchten dus in cryptomunten, omdat ze zich niet comfortabel voelen met het aanhouden van euro's. 'Met eurosparen komen ze niet dichterbij in de buurt van hun huis. Sterker nog: dat huis raakt steeds verder buiten bereik, want met 2 procent loonstijging per jaar ga je het niet redden.' Daar staat natuurlijk tegenover dat je bij bitcoins alles kwijt kunt raken. Toch is verbieden van de bitcoin volgens Mol echt een hele grote stap te ver.

Luister terug | Bitcoin special: bubbel of belofte?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen