Financieel18 jun '21 09:33

Run op Groeifonds

Auteur: BNR Webredactie

Nederland heeft voor 34 miljard aan plannen ingediend voor het Wopke-Wiebes-groeifonds, terwijl er nog 'maar' 16 miljard in de kas zit. De plannen gaan van landbouw, tot zorg en infrastructuur voor waterstof, blijkt uit een analyse van strategiekantoor It's Public.

(ANP / Hollandse Hoogte / Dirk Hol)

Luister ook | Lobbypanel over het Nationaal Groeifonds

Bij de indiening werken bedrijven vaak in consortia, maar ook samen met kennisinstellingen, brancheverenigingen en regionale overheden, vertelt Steven Jonker, directeur van It's Public. De meeste plannen zijn goed uitgewerkt en zijn erop gericht om de economie, maar ook de bredere welvaart te laten groeien. En het aanbod is breed: 'het gaat van duurzame landbouw, tot waterstof, nieuwe medicijnen en bijscholing voor beroepen van de toekomst'.

Schifting

Omdat er niet genoeg geld in het fonds zit, moeten er plannen sneuvelen. Zowel het Groeifonds als de onafhankelijke commissie die zich ermee bezighoudt, neemt uitgebreid de tijd voor een schifting. Bijkomend voordeel is volgens Jonker dat veel van de samenwerkingsverbanden die nu zijn ontstaan, sowieso wel door blijven gaan.

Luister terug | Kabinet trekt beurs voor ov Randstad

Jonker denkt dat plannen die te maken hebben met duurzaamheid en nieuwe infrastructuur voor duurzaamheid de meeste kans maken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen