Financieel28 jun '21 10:12Aangepast op 28 jun '21 12:20

DeGiro verkoopt miljoenen orders Nederlandse beleggers, tegen de regels in, door

Auteur: BNR Webredactie

De grootste online broker in Nederland, FlatexDeGiro gaat particuliere beleggingsorders doorverkopen, terwijl dat volgens jarenoude regels van de Autoriteit Financiële Markten niet mag. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

FlatexDeGiro verkoopt orders van zijn klanten door aan het Duitse handelsplatform Tradegate. Daarbij is het volgens het FD maar de vraag of de klanten de best mogelijke prijs krijgen voor hun beleggingen. Volgens de krant is het doorverkopen van particuliere beleggingsorders verboden in Nederland.

Verschillen in regelgeving

Dat FlatexDeGiro het nu toch doet lijkt te komen door landen met verschillende regelgeving zegt Matthijs Rotteveel, journalist bij het FD. 'In Duitsland mag het wel, de toezichthouder daar is wat minder moeilijk. Het moederbedrijf van DeGiro is Duits, dus vallen ze onder Duits toezicht.' Volgens Rotteveel probeert de AFM nu Europese regelgeving te krijgen waardoor dit soort verschillen in regelgeving tussen landen niet meer mogelijk is.

Gevolgen

Het is nog lastig om te zeggen wat voor gevolgen het voor Nederlandse beleggers heeft dat ze eigenlijk in Duitsland beleggen, volgens Rotteveel. 'Volgens de Europese wetgeving moet extra winst die gemaakt wordt terug naar de klanten gaan, maar volgens de Duitse wet mag de winst ook geïnvesteerd worden in de service van het bedrijf. Je krijgt dat geld dan niet direct terug.'

'Klanten zullen lijden'

Ook Errol Keyner, adjunct-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, ziet dat het handelen van DeGiro enorm lijkt op wat door de AFM verboden is. 'Dat een broker wordt betaald voor het doorschuiven van klanten, lijkt bijzonder veel op wat door Nederland uitdrukkelijk is verboden. Ook de VEB was hierop tegen. Als je een adviseur hebt of een tussenpersoon, dan moet je aan de kant staan van de klant en niet van de leverancier', legt een boze Keyner uit. 'Als er al sprake is van geldstromen, dan moet het heel duidelijk zijn voor de klant wie waarvoor betaalt.'

Wat de exacte nadelen voor klanten kunnen zijn, blijft onduidelijk volgens Keyner. 'Maar je kan wel zeggen dat als iemand bereid is om te betalen voor die informatie, dan heeft dat een bepaalde waarde. Als het een paar euro per transactie is, dan zou dat bij de klant terecht moeten komen.' De verwachting van de VEB is echter dat klanten van DeGiro hieronder zullen lijden.

(Jason Briscoe)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen