Financieel2 jul '21 08:53

Veel steun voor belastingplan G7

Auteur: BNR Webredactie

130 landen steunen het plan van de G7 voor een minimumbelastingtarief van 15 procent voor bedrijven. Dat meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Negen landen gingen niet akkoord.

Image
(ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz)

Luister terug | Nieuwe belastingdeal moet leiden tot meer transparantie

Er werd al jaren gewerkt aan deze overeenkomst, maar het is een hele klus om met zo veel landen tot overeenstemming te komen, zegt BNR's huiseconoom Han de Jong. De nieuwe Amerikaanse regering heeft er nu vaart achter gezet. De regering-Biden wil sowieso al de belastingen binnen Amerika verhogen voor het bedrijfsleven.

Tax competition

De Jong denkt dat bedrijven wel kunnen leven met het minimumbelastingtarief van 15 procent; ze maken genoeg winst. De belastingregels voor bedrijven verschillen nu enorm van land tot land. Bovendien zijn er heel veel onderlinge belastingverdragen. Dat bedrijven daar zo veel mogelijk profijt van proberen te trekken, is op zichzelf logisch, zegt De Jong. Het vervelende is dat er daardoor onderlinge concurrentie ontstaat tussen landen op basis van die belastingen. Met de nieuwe deal worden er nu grenzen gesteld aan die 'tax competition'.

Luister ook | EU steggelt over verplichte openbaring belastingafdracht multinationals

Onder de negen landen die niet meedoen, zijn de Europese landen Hongarije en Estland, maar ook Ierland, dat bekend staat als belastingparadijs. Apple en Google bijvoorbeeld hebben grote activiteiten in Ierland. In Ierse media wordt al maanden breed uitgemeten hoeveel de nieuwe overeenkomst het land gaat kosten. De Jong denkt niet dat Ierland zich door niet te tekenen kan onttrekken aan de nieuwe regels. Andere landen zullen daar een stokje voor steken. Ierland heeft trouwens gezegd wel gecompromitteerd te blijven aan het proces. De Jong verwacht dat het land uiteindelijk wel zal tekenen.

Nederland

Nederland doet gewoon mee, ondanks dat ook ons land bekend staat als belastingparadijs. Nederland concurreert niet zozeer op het belastingtarief - dat ligt hier in lijn met heel veel anderen landen. Waar wij op concurreren ligt in het ter beschikking stellen van allerlei faciliteiten, zegt De Jong. In Nederland is het mogelijk voor bedrijven om vooraf mooie afspraken te maken met de Belastingdienst. In hoeverre dit akkoord dat aan banden gaat leggen, is nog niet duidelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen