Financieel30 jul '21 08:28

Rijkste Afrikaanse vrouw Dos Santos moet onrechtmatig Nederlands bezit inleveren

Auteur: BNR Webredactie

De rijkste vrouw van Afrika moet haar onrechtmatig, in Nederland, verkregen aandelen inleveren. Dat blijkt uit een Nederlands vonnis dat in handen is van het FD. Het gaat om Isabel dos Santos, de dochter van een oud-president van Angola.

Isabel dos Santos
Isabel dos Santos ( Valery Sharifulin/TASS Host Photo Agency)

De aandelen waar het om gaat hebben inmiddels een waarde van 422 miljoen euro. Die mag ze inleveren bij de Angolese staatsoliemaatschappij Sonangol. 'De man van Dos Santos heeft een brievenbus-bv in Nederland. Daarop parkeerde Dos Santos zelf aandelen van een bedrijf dat weer zes procent bezit had in een oliemaatschappij', let Vasco van der Boon van het FD uit.

'Er is een internationaal arbitragehof, dat heeft vastgesteld dat Isabel dos Santos deze aandelen op corrupte wijze heeft verkregen. Dat vinden de nieuwe machthebbers van Angola ook', stelt Van der Boon. Angola wil het geld dan ook maar wat graag terug hebben. Toch kan Dos Santos wel tegen een stootje. 'Ze geldt als de rijkste vrouw van Afrika. Haar vermogen wordt geschat op 5 miljard dollar.

Nederland heeft een niet zo'n fraaie rol in deze zaak. 'Dos Santos kwam aan de bv onder meer via ABN Amro en ze kreeg hulp van Nederlandse advocaten en adviseurs.'

Lees ook | Strenger toezicht trustkantoren verjaagt dubieuze klanten

Beroep

Dos Santos laat het er niet bij zitten. Ze wil in beroep gaan, iets dat uitzonderlijk is stelt Van der Boon. 'Bij zo'n arbitragehof leg je je eigenlijk neer bij de uitspraak. Het is een definitieve uitspraak waarmee je eigenlijk altijd akkoord gaat. Maar haar advocaten zeggen nu dat ze bij een Nederlandse rechtbank gaat procederen tegen deze uitspraak. Ze kan natuurlijk ook wel een advocaat betalen.'

Gerelateerde artikelen