Financieel1 sep '21 08:06

Run op zakelijke rekeningen om negatieve rente te ontlopen

Auteur: BNR Webredactie

Er is een run op zakelijke bankrekeningen. Ondernemers proberen door hun vermogen te spreiden onder de negatieve rente uit te komen. Maar dat zorgt voor opstoppingen bij de banken, meldt het FD.

Mensen die meer dan een 100.000 euro op hun bankrekening houden, krijgen bij veel banken sinds een tijd hier een negatieve rente van 0.5 procent op. Door het geld te spreiden, kan men voorkomen dat er negatieve rente betaald moet worden. Als een ondernemer 200.000 euro op een rekening heeft staan en de helft overhevelt naar een nieuwe rekening, bespaart hij op jaarbasis 500 euro aan negatieve rente. 'Niet alle banken zien een run op nieuwe rekeningen. Maar ING meldt al dat ze een groei van 20 procent zien bij de aanvragen van zakelijke rekeningen ten opzichte van vorig jaar', vertelt FD-journalist Marcel de Boer.

Daardoor ontstaan er flinke wachttijden om zo'n rekening te krijgen. 'De Volksbank zegt dat het zes weken kan duren tot de rekening is geopend, maar wij horen ook geluiden dat het wel tot tien weken kan duren', volgens De Boer. De wachttijd is onder andere zo lang omdat banken eerst klantonderzoek moeten doen, voordat iemand een zakelijke rekening kan openen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen