Financieel11 sep '21 14:21

Miljardenclaim tegen banken vanwege te veel betaalde rente

Auteur: BNR Webredactie

ING, ABN AMRO en Rabobank moeten 4,2 tot 16,7 miljard euro terugbetalen aan Nederlandse consumenten die jarenlang te veel aan variabele rente hebben betaald. Doen de banken dat niet, dan zal een rechtszaak volgen.

Lees ook - Rabobank compenseert te hoge rentes op leningen

Dat zegt belangenorganisatie Qollect, die naar eigen zeggen misstanden in de financiële wereld aan de kaak stelt en schadevergoedingen claimt voor benadeelde consumenten en bedrijven. ‘Als er geen vrijwillige vergoeding van de schade plaatsvindt, moeten de banken zich voor de rechter verantwoorden’, aldus Qollect. De organisatie schat dat er zo’n 8 miljoen Nederlandse consumenten zijn benadeeld.

Variabele rente

De kwestie draait om zogeheten variabele rente en heeft betrekking op alle kredietsoorten, zowel doorlopende kredieten als hypotheken, ‘rood staan’ op de betaalrekening of de rente op de creditcard. ‘Variabele rente betekent dat de rente die je betaalt stijgt als de marktrente stijgt en daalt als de marktrente daalt. Het eerste hebben banken graag gedaan, maar met het verlagen van de rente hebben ze op grote schaal de hand gelicht’, zegt Adriaan de Gier van Qollect. ‘Volgens onze berekeningen zijn de consumenten daarmee voor tussen de 4,2 en de 16,7 miljard euro benadeeld.’

Luister ook - Run op zakelijke rekeningen om negatieve rente te ontlopen

Eerder deze week kwam ABN Amro in overleg met de Consumentenbond tot een regeling voor te veel betaalde rente voor doorlopend krediet. De bank zette daarvoor 250 miljoen euro opzij. Dat bedrag zou volgens De Gier nog niet 15 procent dekken van wat de bank eigenlijk zou moeten betalen.

Volgens De Gier kunnen ook de banken van zakelijke klanten binnenkort eenzelfde claim verwachten. Hoeveel bedrijven zijn benadeeld en hoe groot die schade is, moet nog worden uitgezocht. Volgens De Gier gaat het daarbij om nog grotere bedragen dan de 16,7 miljard euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen