Financieel14 sep '21 14:02Aangepast op 14 sep '21 15:11

Groene vermogensfondsen weinig transparant

Auteur: BNR Webredactie

Het ontbreekt bij Nederlandse ‘groene’ vermogensfondsen nog aan transparantie, schrijft toezichthouder AFM vandaag in een tussentijds rapport. Volgens het rapport is maar liefst 60 procent van alle fondsen nog niet duurzaam te noemen, en bij de overige 40 procent plaatst het vraagtekens.

(Berlinda van Dam / HH / ANP)

Luister terug | Het net sluit zich steeds strakker rond niet-groene beleggers

Slechts 40 procent

'We hebben alle fondsen die onder toezicht staan gevraagd om aan te geven of ze duurzame beleggingen hebben, dat is een zelfkwalificatie', zegt hoofd Asset Management Tanya Pieters-Gorissen van de AFM. Volgens de AFM is slechts 40 procent van de fondsen duurzaam en ook daar zijn kanttekeningen te plaatsen. Volgens Pieters-Gorissen heeft dat alles te maken met de complexiteit van de materie.

Regelgeving niet af

De regelgeving die gebruikt wordt, de sustainable financial disclosure die vraagt partijen aan te geven op welke manier hun fondsen duurzaam zijn, is niet af. Er komen nog technische standaarden en ook de taxonomie zit deels nog in de pen, zegt Pieters-Gorissen. 'De regelgeving is nog niet af, dat maakt het moeilijk goed te beschrijven hoe invulling aan die duurzaam wordt gegeven.'

Volgens de AFM ontbreekt het ook nog aan de diepgang in de toelichting waarom een fonds duurzaam is. Veel vermogensbeheerders verschuilen zich achter het feit dat ze niet voldoende goede data van bedrijven krijgen. Desgevraagd zegt Pieters-Gorissen dat de huidige regelgeving voldoende houvast geeft op hoofdlijnen om informatie te geven.

Misleiding?

Of vermogensbeheerders hun cliënten dan misleiden met duurzaam zijn, vindt Pieters-Gorissen nog maar de vraag. 'Op dit moment ontbrak het aan de informatie. Het kan best zo zijn dat fondsen wel duurzaam zijn, maar dat dat niet altijd goed op te maken is uit de informatie die ze verstrekken.' Gaat de AFM die data dan controleren? 'Europa is bezig met die nieuwe regelgeving, ongetwijfeld komt daar ook een rol voor een toezichthouder. Er zit al een gedeelte in de verslaggeving waarnaar gekeken wordt, het zou de AFM kunnen zijn, maar wanneer het om de technische onderbouwing gaat, dan is het de vraag of de AFM de aangewezen partij is.'

Luister terug | AFM: belastingdienst moet maatwerk leveren


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen