Financieel15 sep '21 18:53

Waarom de AEX door de 800-punten schoot vandaag

Auteur: BNR Webredactie

Voor het eerst in de geschiedenis schoot de AEX-index vandaag door de 800-puntengrens. Maar, hoe kan dat? Corné van Zeijl, ACTIAM vermogensbeheer, heeft het antwoord.

AEX is een succesvolle techbeurs, en daar is iedereen verliefd op zegt Van Zeijl. Want ruim 20% van de waarde van de AEX komt op conto van chipmachinefabrikant ASML. Dat bedrijf is mateloos populair door het wereldwijde chiptekort, iedereen heeft chips nodig en daarvoor kan je niet om ASML heen. En daarnaast zijn er nog een aantal techbedrijven in de AEX, zoals Adyen dat zorgt voor 8% van de waarde.

Maar door die hoge waarde is de AEX ook super duur. 'Van Dutch Discount naar Dutch Premium', zegt Van Zeijl.

Lees ook | AEX breekt voor het eerst door 800-puntengrens heen

Gemiddelde rendement

Als een particuliere belegger aan het begin van het jaar in een gemiddeld 'mandje' van de AEX had belegd, dan kon er goed geld worden verdiend. Van Zeijl: 'dan had hij een 23% rendement kunnen hebben behaald, plus nog een paar procent dividend. Dat had gekund'.

Ook vergeleken andere Europese indexen doet de AEX het goed. Waar de Amsterdamse beurs met 23% in waarde is gestegen, zien andere beurzen vooralsnog een stijging van 13%, zegt Van Zeijl.

Luister ook | Column Corné van Zeijl

Naar de 900-punten?

De vraag is wat de beurswaarde nu gaat doen. Naar de 900-punten of toch terug naar de 700? Corné van Zeijl wil zich er niet aan wagen. 'Voorspellen is niet verstandig, maar een hoop mensen hopen dat de beurs inklapt omdat met de spaarrente te weinig rendement wordt behaald. Instappen kan alleen pas wanneer de beurs weer gaat dalen, dus dat zal dan wel gebeuren'.

Vandaag sloot de AEX op ruim 794 punten, 0.44%lager dan gisteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen