Financieel28 sep '21 09:18Aangepast op 28 sep '21 13:23

CDA wil beleggen met studiefinanciering verbieden

Auteur: BNR Webredactie

Je studiefinanciering beleggen en zo een flink zakcentje verdienen of zelfs je studieschuld meteen aflossen moet verboden worden, vindt het CDA. Volgens CDA-Kamerleden René Peters en Inge van Dijk wordt zo de ongelijkheid onder studenten vergroot.

Image

Het beleggingsverbod zou opgenomen moeten worden in de voorwaarden om studiefinanciering te krijgen, stellen de Kamerleden voor. Hoe dit gehandhaafd moet worden is onduidelijk. Peter Siks, beleggerstrainer bij Saxo Bank (het voormalige BinckBank) en auteur van het boek Beleggen voor Dummies, noemt het beleggen met studiefinanciering risicovol. 'Beleggen heeft drie pijlers: spreiding, lage kosten en lange adem. Maar allemaal wel met geld dat je niet direct nodig hebt.' Dat er een verbod kan komen, begrijpt Siks wel. Alleen vraagt hij zich wel af of het verbod gehandhaafd kan worden. 'Verbieden kunnen ze wel, maar ik denk dat handhaven heel lastig is.'

Jongeren aan de aandelen is een 'goede stap'

Toch vindt Siks de beweging onder jongeren om naar de beurs te gaan een goede stap. 'Dat er meer belegd gaat worden, vind ik juist een goede beweging. Mensen zien steeds beter het belang van beleggen om een gezonde financiële toekomst te hebben.' Toch hoopt Siks dat dat beleggen dan wel gebeurt met geld dat ze zelf verdiend hebben, in plaats van geleend geld dat bedoeld is om de studie te betalen.

Het artikel gaat door onder de tweet.

'Feesten, bier en vakanties'

Ook Emma Mouthaan, van het personal finance-blog skerestudent.com, is niet blij met de wens van het CDA. 'Ik snap de gedachte erachter. Want de redenatie is dat rijke studenten de lening dan kunnen gebruiken om ermee te beleggen en dat studenten die het nodig hebben voor hun levensonderhoud, niet kunnen beleggen. Daardoor zou volgens het CDA meer ongelijkheid komen. Maar persoonlijk denk ik niet dat dit de manier is om de ongelijkheid op te lossen.' Ook vindt Mouthaan het krom dat andere uitgaven die studenten doen met hun studielening, geen probleem zijn voor het CDA. 'Er zijn zoveel studenten die het grootste deel van hun studielening gewoon uitgeven aan feesten, bier en vakanties. Hoe hypocriet is het dan om als overheid te zeggen dat dat wel mag, maar dat beleggen met dat geld niet mag? Dat vind ik krom', aldus Mouthaan bij het programma BNR BREEKT.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen