Financieel6 okt '21 11:41

Hoe de sluiting van Belgische kerncentrales gevolgen heeft voor onze energierekening

Auteur: BNR Webredactie

De sluiting van alle kerncentrales in België kan ook gevolgen hebben voor de energierekening van Nederlandse huishoudens. De zuiderburen willen per 2025 alle kerncentrales sluiten en overgaan op gascentrales.

De bouw van nieuwe gascentrales kan echter niet voor die tijd klaar zijn, vertelt Arnold Mulder, sectoreconoom energie van ABN Amro. 'Als je nieuwe zou willen bouwen, dan duurt dat tien jaar. Dat gaat niet werken. Dat geeft een gat van zeker vijf jaar of langer. Daardoor krijg je schaarste aan opwekcapaciteit voor elektriciteit.' Op dit moment komt ongeveer de helft van alle elektriciteit van kernenergie in België.

Luister ook | Verlaagt Europees Parlement de energieprijzen?

Welke opties heeft België?

Het vinden van nieuwe bronnen van elektriciteit die dit enorme gat kunnen opvullen, gaat moeilijk worden op korte termijn, verwacht Mulder. 'Ze kunnen overgaan op duurzame elektriciteit, maar het gaat om de helft van de totale opwekcapaciteit die eruit gaat over een aantal jaar. Wind- en zonne-energie opschalen om de helft te vervangen in een paar jaar, gaat niet snel genoeg. Daarnaast zijn kerncentrales regelbaar in de hoeveelheid elektriciteit die het kan opleveren. Bij deze duurzame bronnen van energie is het heel volatiel.'

Luister ook | België stopt met kernenergie

Volgens Mulder moeten er energiebronnen gebruikt worden waar men meer controle over kan hebben. 'Je kan dan kolencentrales bouwen, maar met het klimaatbeleid dat is ingezet zou ik dat niet meer doen. Dan is gas nog een van de weinige opties dat relatief snel opgeschaald kan worden. Het produceert echter wel Co2.' Maar doordat de binnenlandse opties beperkt zijn voor de Belgen, moet de rest van de benodigde energie aangevuld worden door het te importeren vanuit landen in de omgeving.

'Opwaartse druk' op Nederlandse energieprijzen

Dat gaat dan ook gevolgen hebben voor de Nederlandse energierekening, is de verwachting van de sectoreconoom. 'Dat betekent dat centrales in de landen om België heen hun opwekcapaciteit moeten verhogen. Nederland kan daar een bescheiden bijdrage bij leveren. (...). Dan moeten er meer centrales hier aan, wat voor opwaartse druk zorgt voor de prijzen in Nederland.' Hoeveel de prijzen zullen stijgen, kan Mulder niet voorspellen. Dat heeft onder andere te maken met wat er gebeurt in Nederland op het gebied van klimaatmaatregelen en andere ontwikkelen in de energiesector.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen