Financieel14 okt '21 13:35

TomTom lijdt opnieuw tientallen miljoenen verlies

Auteur: BNR Webredactie

In het derde kwartaal heeft Navigatiespecialist TomTom opnieuw verlies geleden. De omzet daalde met veertien procent van 148 miljoen euro naar 127,5 miljoen euro, een ruime 20 miljoen euro verlies. Dit is wel een stuk minder dan de 62 miljoen euro verlies die na het tweede kwartaal werd gedraaid. 'Technologie heeft winnaars en slachtoffers, en TomTom zit in de laatste categorie van verliezers', aldus beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg.

Volgens de topman van TomTom hebben de eerste negen maanden van dit jaar zowel positieve als negatieve resultaten opgeleverd. Het bedrijf blijft last houden van de wereldwijde chiptekorten waardoor er minder auto's worden geproduceerd en de vraag naar navigatieapparatuur van TomTom kleiner wordt. Daarnaast lijdt het bedrijf onder 'het fenomeen van technologische substitutie', zegt Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogingsbeheer. 'Die losse navigatiesystemen zijn totaal weggevaagd. Je kan tegenwoordig op iedere telefoon of smartphone ook prima een locatie volgen en de route zien.'

Luister ook | UvA en TomTom samen in kunstmatige intelligentie

Kansen

Toch zegt Zwanenburg dat er voor TomTom nog kansen liggen in het innoveren van kaarttechnologieën. 'De toekomst van mobiliteit, van het autorijden, gaat naar zelfstandige, zelfrijdende auto's. Daar zouden kaarttechnologieën natuurlijk een dominante rol in kunnen spelen. TomTom zou dan moeten opboksen tegen de grote spelers in de wereld als Google Maps, maar bijvoorbeeld ook GPS-technologie, satelliettechnologie en ook sportapparatuur. Als je kijkt naar de koersontwikkeling van dat aandeel, is het productaanbod daarvan in de afgelopen jaren enorm verbreed. En dat is bij TomTom gewoon niet gebeurd, daar hebben ze de markt toch wel gemist', stelt Zwanenburg.

Bij de opening van de beurs vanochtend zakte het aandeel van TomTom bijna vijf procent, maar inmiddels staat TomTom op een kleine winst van bijna een halve procentpunt.

Gerelateerde artikelen