Financieel20 okt '21 10:59

AkzoNobel verhoogt prijzen door duurdere grondstoffen

Auteur: Rosanne Peters

De inkomsten van AkzoNobel zijn flink toegenomen, maar tegelijkertijd zag het bedrijf de winst fors dalen. Dat komt door de gestegen grondstofprijzen, waardoor AkzoNobel nu genoodzaakt is hun prijzen te verhogen.

Zowel het operationeel resultaat als de winst voor aandeelhouders zakte met tientallen procenten naar beneden. Het bedrijf betaalt nu namelijk een stuk meer voor de inkoop van producten. Door de prijzen wereldwijd met gemiddeld negen procent te verhogen hoopt AkzoNobel de klap grotendeels op te vangen.

Flexa verf, een product van AkzoNobel.
Flexa verf, een product van AkzoNobel. (Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP)

'Het is makkelijker om te zeggen waar we de pijn juist niet voelen', zegt Thierry Vanlancker, CEO van AkzoNobel. 'Je ziet het overal een beetje terug. Het zijn ook niet alleen kosten, de beschikbaarheid van bepaalde producten in soms ook het probleem.' In het vierde kwartaal komen er nog enkele procenten bovenop en worden de producten daardoor nog iets duurder. 'Zodat we aan het einde van dit jaar helemaal in de pas lopen met de grondstofprijzen.'

Pot verf

Bij het kopen van een pot verf van bijvoorbeeld Flexa of Sikkens zal de consument het zeker merken in de portemonnee. Volgens de topman zal de consument uiteindelijk tussen de 5- en 10 procent meer kwijt zijn aan een gemiddelde pot verf van AkzoNobel.

Volgens Vanlancker is er niet iets fundamenteel of structureel aan de productie van grondstoffen veranderd. 'De vraag naar onze producten is goed maar ook niet buitengewoon. Het gaat uiteindelijk vooral om producten van A naar B te krijgen. We zullen er daarom in ieder geval tot midden 2022 last van houden.'

Of de prijzen op den duur weer wat omlaag kunnen samen met de grondstofprijzen zou volgens Vanlancker best het geval kunnen zijn. 'We zijn veelal gebonden aan contracten, dus dat zal waarschijnlijk per land, regio en per product anders liggen.' Volgens Vanlancker ligt het bedrijf op koers om aan het eind van het jaar met eigen prijsinitiatieven de inflatie van grondstofprijzen te compenseren.

Beursaandeel

Door de kwartaalcijfers van AkzoNobel zakte het aandeel met 0,6 procent bij de opening van de beurs in Amsterdam.

Lees ook | Opinie | Vallende blaadjes en vallende koersen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen