Financieel25 okt '21 16:29Aangepast op 25 okt '21 18:03

Vijf procent meest winstgevende mkb-bedrijven profiteert van Belastingplan Vijlbrief

Auteur: BNR Webredactie

Vijf procent van de meest winstgevende mkb-bedrijven in Nederland profiteert van het nieuwe Belastingplan. De Tweede Kamer debatteert vandaag over het Belastingplan van D66-staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën. De schaal waarover het lage tarief (15 procent) winstbelasting moet worden betaald, wordt verruimd van een grens van 245.000 euro winst naar een grens van 395.000 euro winst. De staatssecretaris bevestigde de vijf procent eerder in een Kamerbrief.

(ANPfoto)

GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug kan zich niet vinden in de verruiming van deze belastingschaal. 'Laten we even scherp zijn. Wij zijn één van de weinige landen die een schijfgrens kent in de winstbelasting, dus twee tarieven. Het hoge tarief zit nu op 245.000 euro en dat gaat volgend jaar naar 395.000 euro, dat is een bonus of korting voor vijf procent van de meest winstgevende bedrijven. GroenLinks snapt dat niet.'

Hoewel veel politieke partijen de grens van de eerste schaal, 245.000 euro winst, willen verlagen, staat in het Belastingplan dat hij dus verhoogd wordt. 'Het grappige is dat als ik kijk naar de verkiezingsprogramma's van collega's dat eigenlijk ontzettend veel partijen niet tegen het terugbrengen van die schaalgrens zijn. Wij vinden het dan ook echt niet uit te leggen dat je die grens nu omhoog doet, en dat je later aan de formatietafel weer zegt: we doen hem weer naar beneden.' Maatoug zegt overigens niet dat zij vindt dat de grens verlaagt moet worden. 'Wij zeggen: laten we die grens gewoon houden op 245.000 euro.' Op die manier is het volgens haar eerlijk en draagt iedereen zijn steentje bij.

'De bakker om de hoek draagt bij, de zzp'er draagt bij, het kleinbedrijf draagt bij, wie niet bijdraagt zijn de grote jongens die het gewoon kunnen betalen', aldus Maatoug.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen