Financieel2 nov '21 10:38Aangepast op 7 feb '22 07:15

Marc Overmars stopt bij schimmig cryptobedrijf: 'Moest me er beter in verdiepen'

Auteur: Aäron Loupatty

Marc Overmars, directeur van voetbalclub Ajax, stopt met zijn adviseursrol bij het schimmige cryptobedrijf Xpose Protocol. Eerder gaf hij, via een woordvoerder van Ajax, aan dat zijn rol al enige tijd op een laag pitje stond. Nu trekt de directeur helemaal zijn handen af van het cryptobedrijf waar jongeren (tien)duizenden euro's zijn kwijtgeraakt. Overmars zegt dat hij zich vooraf beter had moeten verdiepen in het bedrijf, meldt een woordvoerder aan BNR.

Het cryptobedrijf Xpose Protocol dook begin mei ineens op. Daarbij werd er onder meer gebruik gemaakt van veel 'hype'-elementen, onder andere via influencers op sociale media. Vasco Rouw, compagnon van Rapper Boef bij The Millionaires Club, Joshua Kaats, dropshipper, en Ralph de Geus, mede-eigenaar van grote merken als 433 en BALR, deelden massaal berichten over hoe hard de waarde steeg van de crypto-token.

Luister ook | Marc Overmars betrokken bij cryptobedrijf met kenmerken piramidespel

Marc Overmars, Ajax-directeur.
Marc Overmars, Ajax-directeur. (ANP/Gerrit van Keulen)

Bekende profvoetballers

Om vertrouwen te creëren bij mogelijke investeerders voegde het bedrijf diverse bekende namen toe als adviseur, maar ook als zogenoemde 'inspirators'. Zo waren Vasco Rouw, Ralph de Geus en dus ook Ajax-directeur Marc Overmars 'adviseur' bij het bedrijf. Verschillende bekende profvoetballers, waaronder oud-FC Barcelona-speler Ivan Rakitić, werden 'inspirator' van Xpose en promootten de token op sociale media. Door de hype die door deze bekende namen ontstond zijn er ook tekenen gezien van pump & dump-praktijken. Dit houdt in dat mensen met voorkennis investeren; vervolgens een hype creëren waardoor mensen bang zijn de boot te missen; om na een grote waardestijging tegelijk uit te stappen. Hierdoor gaan de vroege investeerders er vandoor met grote winsten en blijven de investeerders die FOMO (fear of missing out) hadden, achter met flinke verliezen.

Het artikel gaat verder onder de video.

Waarde verdampt

De bekendmaking van Overmars was een van die momenten die zorgde voor pump & dump-tekenen. De aankondiging zorgde eind mei voor een enorme waardestijging van het cryptobedrijf: De marktwaarde van alle tokens steeg naar ruim 125 miljoen dollar.

Na vele maanden van beloftes die niet zijn nagekomen en deadlines die gemist zijn, is de waarde van het bedrijf bijna compleet verdampt. Van de 125 miljoen dollar is nog slechts een kleine vier ton over. Vooral veel jongeren zijn duizenden en soms zelfs tienduizenden euro's kwijtgeraakt.

Eerdere waaschuwingen

Cryptodeskundigen waarschuwden in mei bij BNR al voor het schimmige karakter van Xpose. Het zou namelijk om een 'scam' gaan en tekenen vertonen van een piramidespel. Een reden daarvoor is het anonieme karakter van het bedrijf. Zo zijn de eigenaren erachter niet bekendgemaakt. Bronnen melden echter aan BNR dat het 'project' in handen is van Vasco Rouw. Tegenover BNR zei hij eerder alleen als adviseur te werken voor het bedrijf.

Vermoed wordt dat vroege investeerders veel hebben verdiend aan de hype die er was rondom Xpose. Door het exclusieve karakter bij de voorverkoop van tokens hebben vooral vrienden en familie van Rouw kunnen investeren in het bedrijf, melden ingewijden aan BNR. Zelf zei Rouw niets verdiend te hebben aan het project en alleen maar schade heeft geleden eraan.

433

Het opstappen van Overmars volgt nadat het bedrijf zelf al liet weten twijfels te hebben over het voortbestaan. Daarop liet Ralph de Geus, de andere 'adviseur', weten dat hij al enige tijd niks meer te maken had met het bedrijf. De Geus was verantwoordelijk voor de marketing en het geld wat daarvoor uitgegeven moest worden. Dat geld ging onder meer naar zijn eigen bedrijven 433 en Visubal.

Marc Overmars is gevraagd naar verdere uitleg over zijn rol bij het bedrijf. Een woordvoerder van Ajax geeft aan dat de directeur niet wenst er verder op te reageren. Eerder gaf Overmars al aan dat het om een 'onbezoldigde' functie ging. Ondernemer Rouw reageerde ook niet op een eerder verzoek om een reactie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen