Financieel8 nov '21 15:55

Tien procent van de ondernemers hebben samen 18 miljard schuld

Auteur: BNR Webredactie

Ondernemers kampen met flinke belastingschulden door de lockdowns tijdens de coronacrisis. Ongeveer een tiende van alle ondernemers heeft tot en met augustus zo'n 18 miljard euro aan schuld opgebouwd, ruim 2 miljard meer dan het niveau begin dit jaar. Dat blijkt uit een analyse van ABN Amro op basis van CBS-gegevens.

(ANP)

De sectoren die gesloten zijn geweest tijdens de verschillende lockdowns ervaren negatieve effecten van de grote totale schuld, zoals de restaurants. 'De sectoren hebben straks 60 maanden om de belastingschuld terug te betalen. Dat kost ze dan maandelijks 20 procent van hun winst. Bij de detailhandel is dat 34 procent, bij de kleding 47 procent en bij de consumentenelektronica 96 procent. In eerste instantie was het verzoek van minister Vijlbrief om de schuld binnen drie jaar terug te betalen, maar dat is nu verhoogd naar vijf jaar. Vanaf oktober 2022 begint het terugbetalen. Na die 60 maanden blijft mogelijk nog 1,5 miljard openstaan, het gros wordt dus echt terugbetaald. Althans dat is de verwachting', aldus Franka Rolvink Couzy, Hoofd Sector Research bij ABN AMRO.

Luister ook | Kabinet niet van plan om ondernemers weer financieel te steunen

Volgens Rolvink Couzy ervaren afzonderlijke bedrijven en sectoren negatieve effecten van de grote totale schuld, maar op de economie als geheel heeft het minder effect.

Inhaaleffect

De economie is nog niet heel lang open, maar bij sommige sectoren zie je volgens Rolvink Couzy al het inhaaleffect. 'In de consumentenelektronica zie je dat bijvoorbeeld helemaal niet. Als je een televisie online hebt gekocht ga je hem niet een paar maanden later weer kopen. Dus dan heb je geen inhaaleffect', concludeert Rolvink Couzy.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen