Financieel10 nov '21 09:47

Hogere winst voor ABN AMRO door economisch herstel

Auteur: BNR Webredactie

ABN AMRO boekte het afgelopen kwartaal een hogere winst dan in dezelfde periode vorig jaar, mede door het economisch herstel na de coronacrisis. Wel drukte de in september aangekondigde compensatieregeling voor mensen die in het verleden te veel rente hebben betaald, flink op de cijfers.

De winst ging in het afgelopen kwartaal naar 343 miljoen euro, dat is bijna 40 miljoen (en 14 procent) meer dan in dezelfde periode in 2020. Topman Robert Swaak wijst erop dat de vraag naar leningen verbeterde en de bank kon groeien met zowel hypotheken als zakelijke kredieten. Verder gingen de provisiebaten hard omhoog. Dat zijn inkomsten die bank opstrijkt doordat mensen bijvoorbeeld weer vaker afrekenen met hun creditcard.

Een kantoor van ABN AMRO.
Een kantoor van ABN AMRO. (ANP/Anton Kappers)

Enerzijds ziet de bank de winst stijgen, maar de operationele baten daalden flink. Die eindigden op 1.7 miljard euro, ruim een vijfde minder dan het derde kwartaal van 2020. 'Daarin moet ook meegenomen worden dat we besloten hebben om een deel van onze activiteiten af te stoten. Daar zijn nu we voor bijna 85 procent mee klaar.' Swaak geeft echter toe dat niet de volledige daling van ongeveer 20 procent daardoor komt. 'Een ander deel komt doordat we een aanhoudende druk ervaren op onze rente-inkomsten.'

Gerelateerde artikelen