Financieel15 nov '21 18:32

DNB pakt Rabobank opnieuw aan vanwege witwasregels

Auteur: BNR Webredactie

Rabobank wordt opnieuw aangepakt door De Nederlandsche Bank (DNB) omdat die bank tekortschiet bij het tegengaan van witwassen. Dat heeft DNB vorige maand aan Rabobank laten weten. Wat de uitkomst is van het zogeheten handhavingstraject is nog onbekend. Rabobank wil daar ook niet over speculeren.

Rabobank voldoet al jaren niet aan de vereisten uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft). In september 2018 legde DNB de bank daarom een dwangsom van 500.000 euro op. Die werd begin dit jaar verbeurd verklaard omdat Rabobank nog steeds niet aan alle eisen voldeed. De bank moest dat bedrag toen dus daadwerkelijk betalen.

Nu zet DNB de bank verder onder druk, omdat Rabobank nog steeds niet van alle klanten bij de Nederlandse retailbank de transacties in de gaten houdt en ongebruikelijke transacties meldt. Topman Wiebe Draijer zegt dat Rabobank die processen heel belangrijk vindt. Volgens hem zijn die activiteiten de afgelopen jaren juist "substantieel aangescherpt". Draijer noemt het opzetten van die systemen "een voortdurend proces" waar Rabobank veel aandacht aan besteedt. "Hierover zijn we continu in gesprek met DNB."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen