Financieel1 dec '21 14:10

Leningdeal van 650 miljoen euro redt Vestia

Auteur: BNR Webredactie

Meerdere woningcorporaties schieten Vestia te hulp door middel van een leningruil van 650 miljoen euro. Na het derivatenschandaal van 2012 kampt Vestia namelijk nog steeds met flinke financiële problemen. Als tegenprestatie moet de corporatie opsplitsen in drie kleinere corporaties. 'Het is een resultaat waar de corporatiesector trots op mag zijn', zegt Martin van Rijn, voorzitter van de branchevereniging van woningcorporaties Aedes.

Vestia's financiële problemen zijn het gevolg van het derivatenschandaal uit 2012 dat het bedrijf opzadelde met een schuldenlast van 4,5 miljard euro. Het bijna-faillissement van Vestia was één van de grootste schandalen bij woningcorporaties.

(Peter Hilz )

Leningruil

Door de leningruil heeft Vestia structureel lagere rentelasten. Ruim tweehonderd corporaties ruilen nu eigen leningen tegen duurdere leningen van Vestia, of ze leveren hetzelfde bedrag in voor een eenmalige bijdrage. Andere corporaties nemen woningen van Vestia over. Corporaties die zelf financieel kwetsbaar zijn, doen niet mee met de ruil. De voorwaarde voor de leningruil is dat Vestia zich zal opsplitsten in drie kleinere corporaties. Deze zullen zich per 1 januari 2023 vestigen in Den Haag, Delft-Zoetermeer en Rotterdam.

Volgens Van Rijn zijn er zijn twee redenen voor de leningruil. 'Het probleem van het derivaat is tien jaar oud en dat betekent dat Vestia in al die tien jaar moest saneren en steeds niet optimaal heeft kunnen presteren naar de huurders toe. En de huurders kunnen niet langer wachten dan dat nu eindelijk prestatie wordt geleverd. Aan de andere kant kan het probleem nu uitgesmeerd worden over een langere tijd zodat het voor alle corporaties behapbaar wordt', aldus Van Rijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen