Financieel1 dec '21 07:04Aangepast op 27 sep '22 09:23

Zorgpremies stijgen (opnieuw) harder dan zorguitgaven

Auteur: BNR Webredactie

De zorgpremies stijgen volgend jaar opnieuw harder dan de uitgaven, blijkt uit een analyse van ABN Amro. Sinds 2014 steeg de zorgpremie met 37 procent, terwijl de kosten voor verzekeraars maar met 27 procent toenamen. In 2040 kan een basisverzekering zelfs 260 euro per maand kosten, volgens de bank.

De snellere stijging van de premie betekent dat burgers voor een groter deel van de totale zorgkosten opdraaien. Een reden voor die sterkere stijging is het bevriezen van het eigen risico in 2016, volgens de kenners.

(ANP/Lex van Lieshout)

Voor die tijd steeg dat eigen risico sterk en daardoor kwam de solidariteit in het zorgstelsel onder druk te staan. Mensen die veel zorg nodig hebben, liepen tegen steeds hogere kosten aan. Met name mensen met een laag inkomen stelden om die reden zorg uit. Die gemiste inkomsten worden dus doorberekend in de zorgpremie, die juist sinds 2016 flink ging stijgen.

Sommige verzekeraars zijn solidair

Volgens David Bolscher, sectoranalist Healthcare, Transport & Logistiek bij ABN AMRO, zijn sommige zorgverzekeraars echter wel solidair met hun klanten. 'We zien dat zorgverzekeraars er ook voor kiezen om hun eigen reserves aan te spreken om de zorgpremie te drukken, waardoor ze meer klanten kunnen aantrekken.'

De vooruitblik op 2040 waarbij een zorgpremie van liefst 260 euro mogelijk is, hangt vooral af van politieke keuzes, meent Bolscher. 'Op basis van de huidige vraag naar zorg en het politieke beleid, dan ga je in 2040 naar een zorgpremie van 260 euro voor de basisverzekering. Binnen de huidige wetgeving zou het eigen risico hoger gemaakt kunnen worden, om de premie te drukken.'

Lees ook | Zorgpremie DSW met 7,6 procent omhoog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen