Financieel16 dec '21 08:15

ONL blij met ambitieuze woorden coalitieakkoord, maar wil ook daden zien.

Auteur: BNR Webredactie

Met het nieuwe coalitieakkoord zijn vele miljarden te verdelen. Wat betekent het nieuwe akkoord voor ondernemers? Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersvereniging ONL, is blij en opgelucht dat er een nieuw akkoord ligt, maar is tegelijkertijd ook kritisch op de plannen van de nieuwe coalitie.

Ambitieus kabinet

'Ik ben allereerst opgelucht dat er eindelijk een coalitieakkoord is,' zegt Biesheuvel. De voorzitter is blij met de ambitie die het nieuwe akkoord uitstraalt. 'Het was echt nodig dat er plannen voor de langere termijn kwamen op de woningmarkt en klimaat.' De aanpassing van het belastingstelsel is ook een plan wat positief is voor ondernemers vindt Biesheuvel.

Lees ook | Tweede Kamer in debat over nieuwe coalitieakkoord

Nieuwe plannen voor MKB nog te vaag

Toch moet Biesheuvel wel een aantal kritische kanttekeningen plaatsen bij de nieuwe plannen. 'De miljarden vliegen je om de oren, maar er is weinig aandacht voor hoe dat geld wordt verdiend.' De nieuwe plannen voor het MKB en de arbeidsmarkt zijn volgens de voorzitter 'te vaag en weinig concreet uitgewerkt.' Het valt Biesheuvel op dat veel termen in het akkoord eigenlijk ook al in het vorige coalitieakkoord voorkwamen.

Geen coronabeleid voor de lange termijn

Een ander onderwerp wat volgens Biesheuvel ontbreekt in de nieuwe plannen is het coronabeleid op de lange termijn. 'Ik heb gemerkt dat heel veel branches echt behoefte hebben aan houvast.' Ook is er volgens de voorzitter nog te weinig duidelijkheid over hoe de schuldenproblematiek van ondernemers in de komende jaren wordt aangepakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen