Financieel22 dec '21 13:50

Triodos brengt certificaten naar semi-publieke beurs

Auteur: BNR Webredactie

Triodos wil de eigen certificaten laten verhandelen op een semi-publiek handelsplatform. De certificaathouders moeten dan rekening houden met een aanzienlijk lagere opbrengst: naar verwachting bedraagt het verlies tussen de 30 en 45 procent van de inleg. 'Men houdt de waarde van die certificaten al jarenlang kunstmatig hoog, en de laatste tijd is dat niet meer vol te houden, daar moet men dus iets anders voor verzinnen', zegt Joost Schmets van De Vereniging van Effectenbezitters.

Dinsdag kwam Triodos met een oplossing voor het probleem dat al anderhalf jaar speelt. Om geld van beleggers aan te trekken, geeft Triodos al tientallen jaren geld een soort aandelen uit. Met die certificaten hebben certificaathouders recht hebben op een deel van de winst van de bank. Dit systeem werkte jarenlang goed, maar stagneerde toen de coronacrisis uitbrak. Beleggers wilden hun certificaten toen verkopen omdat ze geld nodig hadden, maar de bank kon ze niet opkopen omdat de bank maar 3 procent van het eiogen kapitaal hiervoor kan aanwenden en die grens bereikt was. In maart 2020 staakte Triodos daarom de opkoop.

Luister ook | Economiepanel over de ECB die nergens wakker van ligt

Gereguleerd systeem

'Het idee was altijd om het systeem erg gereguleerd te houden. Beleggers konden in het systeem stappen, maar konden er pas uit als er nieuwe mensen voor in de plaats kwamen.' En bij Triodos kan dat nu dus niet. 'Men houdt de waarde van die certificaten al jarenlang kunstmatig hoog, en de laatste tijd is dat niet meer vol te houden, en daar moet men dus iets anders voor verzinnen. Dat is wat men nu wil.'

1,2 miljard euro

Volgens Schmets gaat het om een boel geld . 'Wat ze gemiddeld hebben uitstaan verschilt, maar in totaal hebben de certificaathouders 1,2 miljard euro bij Triodos.' Wat de Vereniging van Effectenbezitters nu zal ondernemen is nog niet helemaal duidelijk, maar dat het een omstreden besluit is van Triodos is duidelijk. 'Triodos heeft natuurlijk altijd geadverteerd als nette bank en ze hebben mensen altijd heel veel informatie gegeven. Maar het punt is dat mensen dachten dat ze bij een bank gingen waar ze niet zo zeer alleen kijken naar rendement, maar waar de bank ook een missie heeft, waardoor ze niet zo'n hoog rendement hoeven hebben. Daarbij zouden ze dan ook weinig risico lopen, maar dat risico blijkt er dus wel te zijn. En de vraag is of de bank dat voldoende heeft laten zien. Dat is echt een moeilijke kwestie,' aldus Schmets.

Gerelateerde artikelen