Financieel28 dec '21 13:40

CBS: 7 miljard tekort op staatsschuld

Auteurs: BNR Webredactie en Isa Radder

De overheidsschuld is eindelijk gedaald en er is minder uitgegeven aan de steunmaatregelen in het derde kwartaal van 2021. In het derde kwartaal daalt de schuld met vijf miljard euro, ondanks een tekort van zo'n zeven miljard euro. Ook het tekort slinkt. Dat komt door extra belastinginkomsten en lagere uitgaven aan corona-gerelateerde maatregelen, blijkt uit cijfers van het CBS.

Image
(ANPfoto)

Luister ook | Overheid gaf drie miljard euro meer uit dan binnenkwam in het eerste kwartaal

Volgens BNR's huiseconoom Han de Jong is het logisch dat er gedacht wordt, als er een tekort is dat er geleend moet worden. En dus de schuld toeneemt. Maar op korte termijn klopt dat niet helemaal. 'De overheid heeft in het laatste kwartaal ingeteerd op liquide middelen en dat maakt die koppeling tussen tekort en schuld wat losser. Maar zij doet ook financiële transacties, dat zijn aan- en verkopen van bepaalde vermogens die zij heeft. Dat heeft ertoe geleid dat die schuld in het derde kwartaal een paar miljard euro is gedaald. Op de langere termijn bepaald de richting van het tekort wat er met de schuld gebeurd. We krijgen nu een regering die van plan is om veel geld uit te geven. Ik hou mijn hart vast wat er met de overheidsfinanciën gaat gebeuren, maar het is dan wel fijn dat je vanuit een solide positie begint.'

Positie vergeleken met andere landen

Nederland is de middengroep, als we onze positie vergelijken met andere landen, zegt de Jong. 'Je hebt een kopgroep Denemarken, Zweden en Zwitserland, die hebben in het lopende jaar eigenlijk nauwelijks tekorten. Dan heb je de tweede groep, daar behoren wij toe, maar ook landen als Duitsland, Ierland, Finland en Portugal. Deze groep heeft tekorten die iets boven de drie procent liggen. Tot slot is er een derde groep met landen als België, Frankrijk en Spanje of buiten de eurozone, zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde staten, die hebben tekorten die echt ver boven de drie procent liggen.'

Luister terug | Rijk geeft 43 miljard meer uit dan er binnenkomt

Staatsschuld en corona steun

De Jong zegt dat de staatsschuld zal stijgen door de coronasteun. 'We hebben in de loop van de periode gezien dat er minder gebruik gemaakt wordt van de steunmaatregelen. Er zijn bedrijven die zwaar getroffen zijn, maar ook een groot deel dat het niet nodig heeft.

Maar er gaat ook zeker een tekort komen. 'Eigenlijk is dat niet erg, omdat we vanuit een solide positie beginnen en het is belangrijk om de bedrijven te steunen. De zorg om overheidsfinanciën heeft niet de hoogste prioriteit', zegt de Jong.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen