Financieel4 jan '22 00:00Aangepast op 4 jan '22 11:47

'Miljoen spaarders krijgen teveel betaalde belasting niet terug'

Auteur: BNR Webredactie

Zeker 1 miljoen Nederlanders krijgen de te veel betaalde belasting over hun spaargeld niet terug. Dat schrijft het FD. De Hoge Raad zei onlangs dat mensen het te veel betaalde geld uit box 3 terug moeten krijgen, maar volgens FD-journalist Laurens Berentsen maakt een wetswijziging uit 2016 maakt dit onmogelijk.

Zeker 1 miljoen Nederlanders krijgen de te veel betaalde belasting over hun spaargeld niet terug.
Zeker 1 miljoen Nederlanders krijgen de te veel betaalde belasting over hun spaargeld niet terug. (ANP)

Hoge Raad

Vlak voor Kerst oordeelde de Hoge Raad dat spaarders over 2017 en 2018 teveel vermogensrendementsbelasting hadden betaald. Hoewel dit volgens de uitspraak moet worden terugbetaald, blijkt dit nu alleen te gelden voor mensen die op tijd en individueel bezwaar hebben gemaakt. Voor 2016 kon de staatssecretaris van Financiën zeggen dat als er veel bezwaren binnenkwamen bij de Belastingdienst, er sprake was van een massaal bezwaar. 'Dat wilde zeggen dat iedereen die getroffen werd door die belasting ook automatisch in aanmerking kwam voor compensatie', aldus Berentsen. Dat is nu dus niet meer zo omdat de bezwaarperiode is aangepast.

Luister terug | Dit verandert komende jaar belastingtechnisch

Den Haag

Politici willen nog niet zeggen wat er voor de spaarders gedaan kan worden, zegt Berentsen 'Bij de doorvoering van de wijziging in 2016 is er destijds geen woord over gerept. Achteraf kun je constateren dat het onderwerp aan de aandacht van de Tweede Kamer is ontsnapt.' Mogelijk houden Kamerleden hun kaarten nu tegen de borst omdat niet duidelijk is hoeveel geld er precies moet worden teruggeven aan de spaarders. Bij de zaak die voorkwam bij de Hoge Raad ging het bij een enkele spaarder om 15 duizend euro.

Luister terug | Belastingdienst krijgt boete van 2,75 miljoen euro voor toeslagenaffaire

Massaclaim

De Stichting consumentenclaim heeft aan het FD laten weten te gaan onderzoeken of er nog juridische stappen mogelijk zijn om de spaarders te helpen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen