
Kleding, schoenen en auto's
Uit de cijfers blijkt dat naast voeding ook veel andere basisproducten flink duurder worden. Zo worden kleding en schoenen jaar op jaar 5,3 procent duurder. 'Dat is in de historie wel vrij uitzonderlijk', aldus De Jong. Ook bij nieuwe en tweedehands auto's is de prijs jaar op jaar 5 procent duurder. Ook dat is volgens De Jong al lange tijd niet meer voorgekomen.
Luister terug | Economenpanel over de Fed die verrast werd door inflatie
Rol van het nieuwe kabinet
Volgens De Jong heeft de vorige regering al actie ondernomen. De energiebelasting is namelijk sinds 1 januari omlaag gegaan. 'Dat scheelt een gemiddeld huishouden 400 euro.' De nieuwe regering zou kunnen gaan kijken hoe de hoge inflatie de koopkracht van verschillende groepen aantast, zegt De Jong. 'Als je bijvoorbeeld kijkt naar gepensioneerden die bij een pensioenfonds zitten dat al jaren niet indexeert, die zijn de afgelopen jaren enorm in hun koopkracht achteruit gegaan. De regering zou kunnen kijken of ze daar wat aan kunnen doen.'
Hoewel de regering maatregelen kan nemen, is het volgens De Jong niet goed om direct fors in te grijpen bij dit soort cijfers. 'In de loop van komend jaar zal de inflatie weer naar beneden komen, we blijven niet op dit soort niveau's hangen.' Het is maar de vraag of allerlei ingewikkelde maatregelen dan nodig waren.