Financieel13 jan '22 13:41Aangepast op 13 jan '22 14:28

DNB: Bitcoin stoot bij elke transactie 402 kilo CO2 uit

Auteur: BNR Webredactie

De totale CO2-afdruk van het bitcoin-netwerk is in 2020 met ongeveer een kwart gestegen, terwijl het aantal transacties met 6 procent is gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

((Ozan KOSE / AFP / ANP))

Volgens DNB werd er bij elke bitcoin-transactie in 2020 naar schatting 402 kilo CO2 uitgestoten. Dat is ruim een derde meer dan in 2019 en vergelijkbaar met twee derde van de maandelijkse uitstoot van een gemiddeld Nederlands huishouden.

De stijging van de klimaatimpact per transactie komt volgens de centrale bank door een forse toename van het totale energieverbruik van het bitcoin-netwerk. De totale CO2-uitstoot steeg in 2020 met 25 procent van 36 naar 45 Megaton, terwijl het aantal transacties met 6 procent daalde van 119 naar 112 miljoen.

Groei afhankelijk van bitcoin-prijs

'Aangezien de elektriciteitsmix tussen hernieuwbare en fossiele brandstoffen redelijk constant bleef in deze periode, kan de stijging van de CO2-uitstoot bijna volledig worden toegeschreven aan de groei van benodigde rekenkracht van het bitcoin-netwerk', stelt DNB. 'Verdere groei van het energieverbruik is sterk afhankelijk van de bitcoin-prijs. Als de waarde van crypto-activa zoals bitcoin stijgt, trekt dat meer miners aan, die vervolgens meer elektriciteit verbruiken om crypto’s te delven.'

Niet alle crypto’s zijn gebaseerd op een energie-intensief algoritme. Het algoritme van onder andere bitcoin en Ethereum heeft volgens DNB het grootste energieverbruik per transactie in vergelijking met andere cryptovaluta. 'Dit is dan ook een van de redenen waarom bijvoorbeeld de Zweedse financiële toezichthouder zich recent heeft uitgesproken voor een EU-verbod op crypto’s die gebruik maken van deze energie-intensieve methode', aldus DNB.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen