Financieel26 jan '22 17:59Aangepast op 26 jan '22 18:51

FC Groningen gedupeerd door dubieus failliet cryptobedrijf

Auteur: Aäron Loupatty

Voetbalclub FC Groningen is één van de vele gedupeerden van cryptobedrijf IQONIQ (IQQ). Het cryptobedrijf beloofde een fanplatform op te richten, maar het idee kwam nooit van de grond. Volgens de voetbalclub staat er nog een rekening van tienduizenden euro's open bij IQQ, meldt het tegenover BNR Nieuwsradio.

IQQ ontstond in 2020 vanuit Monaco met als baas Kazim Atilla, die in Gorinchem opgegroeid is. Het bedrijf maakte bekend dat het een investering van 100 miljoen euro ontving van een Luxemburgs investeringsorganisatie. Met dat geld zou er wereldwijd een 'fan engagement platform' opgericht worden voor diverse sportclubs. Aan de hand van een app en een cryptomunt zouden fans dan meer betrokken kunnen worden met hun voetbalclub, F1-team en andere sportteams.

(ANP)

Met deze belofte werd IQQ sponsor van meerdere grote internationale sportteams. Zo kwam de naam IQONIQ op de helmen van F1-team McLaren te staan, werd het hoofdsponsor van de Spaanse topclub Real Sociedad, stond het op de boarding van het Britse voetbalteam Crystal Palace en werd het ook partner van de voetballers van FC Groningen.

Waarde gedaald

De lancering van IQQ als cryptomunt vond plaats begin 2021 en had op het hoogtepunt een waarde van bijna 0.25 dollar per token. Het beloofde platform zou eigenlijk halverwege 2020 al online moeten staan, maar ook dat kwam pas medio 2021. Mede daardoor zakte de waarde van de cryptomunt gigantisch in en is het nu praktisch niks meer waard.

Luister ook | Podcast: Crypto Cowboys - Hoe Ajax-directeur Marc Overmars betrokken raakte bij een cryptoscam

Inmiddels is het platform van de aardbodem verdwenen. Op hun social media is er al ruim een half jaar geen activiteit meer. De app die uiteindelijk veel te laat werd gelanceerd, is ook uit alle appstores verwijderd. Volgens het Britse The Times is het bedrijf inmiddels failliet verklaard in Monaco. Verschillende voetbalclubs melden dat ze schade hebben opgelopen door het dubieuze werk van het bedrijf van Atilla. Zo zegt Real Sociedad, dat IQQ als shirtsponsor had, dat er nog een rekening van 820.000 euro openstaat. Ook Crystal Palace zegt nog geld te krijgen van het bedrijf van de uit Gorinchem afkomstige ondernemer. Volgens de club zijn er daarom juridische acties opgezet.

FC Groningen is teleurgesteld

FC Groningen blijkt OOK nog geld te krijgen van IQQ, zegt Bastiaan Fehrman, manager partnerships bij FC Groningen, aan BNR. Hoeveel precies, dat wil de club niet kwijt omdat het nog in gesprek is met IQQ. 'Het gaat in ieder geval om tienduizenden euro's', vertelt Fehrman. De club is flink teleurgesteld in de huidige stand van zaken bij het bedrijf van Atilla. Zo werd het bedrijf door FC Groningen gepromoot op social media en op de boarding van het stadion. 'We zouden naamsbekendheid voor hen creëren, waarna hun app gelanceerd werd. Maar de lancering werd telkens uitgesteld en uitgesteld. Op een gegeven moment hebben we besloten om te stoppen met activeren. Het is jammer dat het niet werd wat ervan verwacht werd.'

Een verzoek op wederhoor van IQONIQ/Kazim Atilla staat uit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen