Financieel27 jan '22 15:57

Pensioenfondsen vullen zakken; indexatie in zicht

Auteur: BNR Webredactie

Mede dankzij goede rendementen op de beurs is het vermogen van de Nederlandse pensioenfondsen het afgelopen jaar fors gestegen. Dankzij een gelijktijdige stijging van de rente levert dat ook hogere dekkingsgraden op. Bij steeds meer fondsen komt indexatie van de pensioenen nu in zicht, alhoewel dat nog niet toegestaan is volgens de huidige regels.

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, is één van de gelukkigen, vertelt FD-journalist Martine Wolzak. 'Zij hebben een plusje gehaald van 11 procent vorig jaar, dat is heel netjes. Het is geen topjaar, we hebben ook weleens jaren gezien dat er rendementen van 20 procent werden binnengehaald.' Ondanks de jaren waarin de rendementen zeer hoog waren, kwam de dekkingsgraad van pensioenfondsen amper in beweging. Met de dekkingsgraad wordt duidelijk of een pensioenfonds genoeg geld in kas heeft om de pensioenen uit te betalen.

(ANP)

Licht aan het einde van de tunnel

Ondanks de hoge rendementen, mogen de pensioenen nog niet geïndexeerd worden, legt Wolzak uit. 'In Nederland is de regel dat de dekkingsgraad 110 procent moet zijn, om te beginnen met een beetje indexatie. Dan heb je een buffer van 10 procent van wat je hebt beloofd aan pensioen. Die buffer heeft ABP op dit moment wel, maar de dekking moet gemiddeld over een jaar 110 procent zijn, dat hebben ze nog niet. Veel pensioenfondsen zitten in hetzelfde schuitje.'

Wel komt er verandering aan, meldt Wolzak. 'Ze willen in de loop van dit jaar de grens naar 105 procent verlagen, maar zover is het nog niet. Dit jaar gaan de pensioenen dus nog niet omhoog, daarvoor moet de Tweede Kamer ingrijpen', aldus Wolzak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen